Gisterennacht vonden er in heel Catalonië betogingen plaats tegen de huidige toestand. De arrestatie van Carles Puigdemont eerder die dag in Duitsland, leek voor veel Catalanen de spreekwoordelijke druppel te zijn. Vooral aan de zetel van de Spaanse regering in Barcelona, liepen de spanningen hoog op na verschillende charges van de oproerpolitie. Het bilan van de avond volgens persbureau ANC? Tachtig gewonden en vier gearresteerden.

In Catalonië is de temperatuur opnieuw aan het stijgen. Dit valt grotendeels toe te schrijven aan de acties van het Spaanse gerecht. Zo werden vrijdag opnieuw verschillende Catalaanse parlementsleden – waaronder de kandidaat-minister-president – aangehouden. De spreekwoordelijke druppel was echter de arrestatie van Puigdemont eerder die dag in Duitsland. Deze arrestatie was terug mogelijk omdat het Spaanse Hooggerechtshof vrijdag het Europees aanhoudingsmandaat tegen Puigdemont en co had geheractiveerd.

“Dit Europa is een schande”

Verschillende Catalanen kunnen deze acties niet smaken. Zo vonden er gisteren in Catalonië verschillende betogingen plaats tegen de aanhouding van de Catalaanse politici en de arrestatie van Puigdemont. In Barcelona trokken de actievoerders naar het gebouw van de Europese Commissie. Daar riepen de betogers onder meer dat “dit Europa […] een schande [is].

Wanneer de betogers aan de zetel van de Spaanse regering kwamen, begonnen de gemoederen hoog op te lopen. Nadat de oproerpolitie de betogers tegenhield, vlogen er vuilnisbakken in het rond en kwam het tot schermutselingen. De Spaanse politie voerde verschillende charges uit op de betogers. Volgens een getuige van VTM NIEUWS zou de politie daarbij ook hebben geschoten met rubberen kogels.

Torrent: “Spanje valt hart democratie aan”

Roger Torrent, de voorzitter van het Catalaanse parlement, riep in een toespraak op “kalm” te blijven. Niettemin brengt Spanje volgens hem “Europese basiswaarden” in het gevaar. “Spanje valt het hart van de democratie aan”. Verder behoeft het huidige conflict volgens Torrent een politieke oplossing en geen gerechtelijke.