Terwijl een Zuid-Koreaanse delegatie Noord-Korea bezoek zegt de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un dat hij de banden tussen de twee Korea’s “krachtdadig wil aanhalen”. Ondertussen waarschuwt de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In er wel voor dat zijn land militair alert moet blijven. 

Een tienkoppige Zuid-Koreaanse delegatie reisde maandag naar de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang in de hoop Noord-Korea en de Verenigde Staten aan te moedigen met elkaar te praten.

Banden aanhalen

De spanning tussen Washington en Pyongyang over de nucleaire raketprogramma’s van Noord-Korea liep de afgelopen maanden op. Noord-Korea zou kernraketten ontwikkeld hebben die de VS kunnen bereiken. Washington en Pyongyang zeggen echter beiden dat ze een diplomatieke oplossing willen.  Washington heeft wel steeds formele gesprekken met Pyongyang uitgesloten, tenzij Noord-Korea bereid is haar kernwapens op te geven. 

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un zei dat hij de banden tussen de twee Korea’s “krachtdadig wil aanhalen”. De spanningen tussen de twee Korea’s zijn tijdens de recente Olympische Winterspelen in Zuid-Korea enigszins verlicht. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In was toen gastheer was van een belangrijke Noord-Koreaanse delegatie.

Moon: “Verdediging opkrikken”

Terwijl de topontmoeting plaatsvond waarschuwde de Zuid-Koreaanse president Moon wel dat Seoel militair alert moet blijven. “We moeten met het Noorden spreken over de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland, maar tegelijkertijd moeten we al onze inspanningen richten op een snelle, effectieve verdediging tegen de kern- en raketprogramma’s van Noord-Korea”, luidde de boodschap van Moon.