Een Britse YouTuber is veroordeeld wegens een haatmisdrijf omdat hij filmde hoe de pug van zijn vriendin de Hitlergroet bracht. De veroordeelde, Mark Meechan, noemt het “een donkere dag voor de vrije meningsuiting” en liet weten dat hij in beroep gaat tegen de beslissing 

Mark Meechan uit het Britse Coatbridge, op YouTube bekend als ‘Count Dankula’, is veroordeeld wegens een haatmisdrijf. Meechan filmde hoe Buddha, de pug van zijn vriendin Suzan Kelly, reageerde op uitspraken zoals “vergas de joden” en “Sieg Heil” door zijn pootje op te tillen, een verwijzing naar de Hitlergroet. Na klachten over de video, die sinds hij twee jaren geleden online geplaatst werd al drie miljoen keer werd bekeken, werd hij gearresteerd.

“Antisemitische en racistische video”

Meechan ontkende dat hij iets verkeerd had gedaan en zei dat hij de video enkel had gemaakt om zijn vriendin te plagen. Desondanks werd hij door Sherriff Derek O’Caroll schuldig bevonden aan het plaatsen van een video met “een antisemitisch en racistisch karakter”.

“Naar mijn mening is het een redelijke conclusie dat de video brutaal beledigend is. De beschrijving van de video als humoristisch doet daar niets aan af”, aldus O’Caroll. “Dit hof heeft rekening gehouden met de vrijheid van meningsuiting, maar het recht op vrijheid van meningsuiting gaat ook gepaard met verantwoordelijkheid.”

“De verdachte is overduidelijk een intelligent en welbespraakt man. De verdachte wist dat het materiaal beledigend was en hij wist ook waarom het beledigend was“, vervolgde O’Caroll zijn besluit. “Desondanks maakte de verdachte een video met antisemitische inhoud, terwijl hij geweten zou moeten hebben dat dit voor veel Joden aanstootgevend was.”

Meechan: “Donkere dag voor vrijheid van meningsuiting”

Volgens Ross Brown, de advocaat van Meechan, wilde Meechan enkel zijn vriendin plagen. Zijn vriendin getuigde ook dat het filmpje een voorbeeld van zijn soort humor was. “Ik begrijp dat de video misschien niet naar ieders smaak is”, aldus Brown. “Anderen kunnen het komische of satirische element er wel van inzien.”

Buiten het gerechtshof zei Meechan, die volgende maand wordt veroordeeld, dat hij van plan was in beroep te gaan. “Ik denk het een zeer donkere dag met betrekking tot vrijheid van meningsuiting is”, zei Meechan. “Voor elke komiek in Groot-Brittannië: wees in de toekomst zeer, zéér bezorgd over het maken van grappen, want de context en de bedoeling daarachter zijn blijkbaar niet meer van belang”