YouTube maakt gebruik van de diensten van de omstreden linkse organisatie ‘Southern Poverty Law Center’ (SPLC) om ‘extremistische inhoud’ op te sporen, zo blijkt uit speurwerk van The Daily Caller. De videosite gebruikt namelijk ‘trusted flaggers’ die het platform controleren op onder meer aanzetten tot haat en terreurgerelateerde inhoud. Die ‘flaggers’ zijn echter verre van neutraal en evenwichtig in hun beoordelingen en richten zich vooral op conservatieve meningen waar ze niet mee akkoord gaan. 

De linkse organisatie is een van de meer dan honderd organisaties die ingeschakeld worden bij de controle op inhoud. Samen met hen werken er overheidsagentschappen en ngo’s mee aan het systeem. De SPLC beschrijft zichzelf als een burgerrechtenorganisatie die “haat en vooroordelen bestrijdt“, maar zelfs het linksliberale Politico vindt dat ze daarin overdrijven.

Conservatieven geviseerd

Zo labelen ze gerespecteerde figuren en organisaties als extremisten. Bekende voorbeelden zijn mensen zoals islamcriticus Maajid Nawaz, wetenschapper Charles Murray en publiciste Ayaan Hirsi Ali. Ook conservatieve verenigingen zoals de Family Research Council en het Center for Immigration Studies worden als haatdragend gezien.

Omgekeerd worden extreemlinkse organisaties die geweld toepassen niet als dusdanig benoemd door de SPLC. Voorbeelden hiervan zijn Antifa en Black Lives Matter, organisaties die beide vinden dat geweld gerechtvaardigd is voor de ‘goede zaak’. Dit werd eerder dit jaar reeds aangeklaagd door Reason, een libertarische groepering.

(Lees verder onder de video.)

Anti-Trump

Vooral tijdens de huidige regering van Amerikaans president Donald Trump (Rep.) lijkt de organisatie zich meer in te zetten als een linkse drukkingsgroep dan een burgerrechtenvereniging. Volgens critici legt die houding hen geen windeieren, want door legitieme conservatieven aan te vallen, worden ze rijkelijk beloond door linkse donoren en sympathisanten.

De labels van de SPLC zijn niet zonder gevolgen, want zo werd de geviseerde Family Research Counsil in 2013 aangevallen door een linkse terroristFloyd Corkins wilde zo veel mogelijk medewerkers van de organisatie vermoorden omdat ze zich volgens de SPLC zouden bezondigen aan homohaat. Op de website van het SPLC prijkt tevens een ‘haatmap’ waar traditioneel-katholieke, migratiekritische en islamkritische groepen met naam en locatie worden geplaatst naast KKK-afdelingen en neo-nazigroeperingen. Deze kaart zou gebruikt zijn door Corkins.

Reactie YouTube

Een woordvoerder van YouTube stelde in een verklaring het volgende: “We werken met meer dan 100 organisaties in ons ‘trusted flagger’-programma en we waarderen de expertise die deze organisaties met zich meebrengen om inhoud te rapporteren. Alle vertrouwde rapporteurs volgden een training om onze richtlijnen te kennen en onze afdwingingsprocedures te kunnen toepassen. Video’s die door betrouwde rapporteurs aangebracht worden, worden door onze eigen moderators bekeken en getoetst aan onze eigen richtlijnen. Gerapporteerde inhoud van onze ‘flaggers’ wordt niet onmiddellijk verwijderd, net zoals dat ook het geval niet is voor klachten die door andere gebruikers aangebracht wordt.”

(Lees verder onder de tweet.)

De overgrote meerderheid van het toezicht op Google en YouTube wordt uitgevoerd door algoritmes, maar die worden natuurlijk geschreven, getest en gemonitord door mensen die zelf ook vooroordelen hebben. Ook de (linkse) partners hebben hun invloed op het maken van die algoritmes.

Ook het conservatieve YouTube-kanaal PragerUniversity wordt het leven zuur gemaakt door YouTube. Het diende daarvoor zelfs een klacht in. Tien procent van hun videomateriaal wordt in de VS onder restricties door YouTube aangeboden, bedoeld om minderjarigen te ‘beschermen’ tegen bepaalde inhoud. Het gaat om filmpjes zoals de rol van het Britse rijk op individuele vrijheid, de moraliteit van de doodstraf enzoverder. Opvallend genoeg zit er ook een filmpje in waarin ze de Southern Poverty Law Center onder vuur nemen.