De inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, dat door Republikeinen beheerst wordt, laat weten dat er na lang onderzoek geen enkel bewijs van collusie, coördinatie of complot gevonden tussen het campagneteam van president Donald Trump en Rusland”.

Het onderzoek werd geleid door Mike Conaway, een Republikein uit Texas. De commissie schreef een rapport van 150 pagina’s dat vandaag aan de Democraten werd gegeven. Er werden 73 getuigen ondervraagd en ongeveer 300.000 documenten onderzocht. Onder meer Donald Trump Jr., Jared Kushner en Steve Bannon werden aan de tand gevoeld. De reikwijdte van het onderzoek was beperkter dan dat van speciaal onderzoeker Mueller. Hier werd enkel gekeken naar mogelijke samenwerking tussen het campagneteam van Trump en het Kremlin. Na een onderzoek van 14 maanden werden van zo’n samenwerking geen sporen gevonden.

“Geen spoor van collusie”

Wel denkt men dat de Russen geprobeerd hebben een negatieve impact te hebben op de verkiezingen. In geen geval bleek er echter een duidelijke voorkeur voor Donald Trump als president. Het rapport wijst er ook op dat het ‘anti-Trump-onderzoek’, verbonden met de Clinton-campagne, gevoed werd door Russische bronnen. Hoewel er volgens hen ook daar geen doelbewuste samenwerking was.

“We vonden geen spoor van collusie, misschien wel enkele slechte beoordelingen of ongepaste ontmoetingen”, aldus Conaway. Het rapport geeft ook aanbevelingen mee om de beveiliging van verkiezingen en de reactie op cyberaanvallen te verbeteren, transparantie  te bieden over de financiering van campagnes en de mogelijke bedreiging van Russische inmenging te verminderen.

Reacties

President Trump reageerde erg tevreden op de bevindingen. De Democraten gaan echter niet akkoord met de conclusies van het onderzoek. Adam Schiff zei in een reactie dat het onderzoek niet grondig genoeg was en dat er nog een hoop stappen genomen moesten worden die elke geloofwaardige onderzoeker zou moeten nemen. Hij wees er ook op dat de conclusie niet gedragen werd door de volledige commissie, maar enkel door de Republikeinse leden ervan.