Europees parlementsvoorzitter Antonio Tajani (Forza Italia – EVP) spreek in de Duitse krant Die Welt zijn bezorgdheid uit over de mogelijke komst van miljoenen Afrikaanse migranten naar Europa.

Een terechte zorg of een campagneslogan? “Alles wat ik doe, doe ik in het belang van Europa”, aldus de belangrijke Europese leider in Die Welt. De verkiezingen in Italië komen eraan en de conservatieve politicus Tajini maakt met de steun van oud-premier Silvio Berlusconi kans op het premierschap. “Berlusconi was de laatste grote Italiaanse staatsman”, zo vertelt Tajani nog.

2,5 miljoen Afrikanen?

Tajani stelt dat Italië op dit moment slechts te kampen heeft met tienduizenden migranten, “maar wat als het er miljoenen worden?”. Hij heeft kritiek op de vorige centrumlinkse regering van Matteo Renzi, die tot 2016 aan de macht was. Renzi zou te laat de migrantenstroom vanuit Libië hebben aangepakt. Tajani is echter wel een voorstander van de overeenkomst met Turkije: Deze is “positief“. “We moeten in dialoog blijven met Erdogan, ook als hij veel fouten maakt.”

Als oplossing voor de migratieproblematiek bepleit Tajani een sterke, Europese aanpak. Dat lijkt echter nog niet voor morgen te zijn. De instroom blijft aanzienlijk en Oost-Europa blijft zich verzetten tegen het plan om asielzoekers uit onder meer Italië te verspreiden over de lidstaten van de EU. Afgelopen zomer nog bracht een een Duits gelekt rapport naar boven dat er 2,5 miljoen migranten in Noord-Afrika alleen klaar staan om de oversteek naar Europa te maken. Maar al sinds lang voor dit onheilspellende rapport ruziën Europese leiders over het EU-spreidingsplan van asielzoekers en staat Italië onder immense druk.

(Lees verder onder de tweet.)

Premierschap

Tajani is kanshebber om de eerste minister van Italië te worden na de komende stembusgang. Hij zou de steun hebben van oud-premier Silvio Berlusconi, over wie hijzelf zeer lovend is: “Berlusconi was de laatste grote Italiaanse staatsman”, zo zeg Tajani. Vraagt men Tajani naar zijn eigen ambities, dan blijft hij echter bescheiden: “Het liefst blijf ik voorzitter van het Europees Parlement.”