De voormalige Franse President Nicolas Sarkozy werd vanmorgen door de politie van Nanterre in hechtenis genomen. Hij wordt er verhoord op vanwege de verdenking van illegale financiering van zijn verkiezingscampagne in 2007. Pikant detail: het illegale geld zou uit het Libië van Moammar al-Qadhafi gekomen zijn.

De voormalige Franse president Sarkozy werd ontboden in het gebouw van de gerechtelijke politie in Nanterre. Daar werd hij gedagvaard in het kader van het onderzoek naar de mogelijke financiering door het Libië van Moammar al-Qadhafi van zijn presidentscampagne in 2007.

Nieuwe bezwarende elementen

Het is de eerste keer dat Sarkozy over dit onderwerp werd verhoord sinds de opening van het gerechtelijk onderzoek in april 2013. Er zouden nu echter nieuwe bezwarende elementen zijn opgedoken. Zijn hechtenis kan 48 uur duren. En hij zou daarnaast aan het einde van die periode aan de magistraten kunnen worden voorgeleid om in staat van verdenking te worden gesteld.

De bal ging aan het rollen toen website Mediapart een publicatie maakte over een Libisch document. Hieruit moest blijken dat al-Qadhafi betrokken was in de campagne van Sarkozy in 2007. Het vermoeden werd versterkt nadat een Frans-Libische zakenman zei dat hij 5 miljoen euro vanuit Tripoli naar Parijs had verplaatst. Le Monde bracht hierna naar buiten dat de oud-president is aangehouden.

Qhadafi superstar

Na de ‘rehabilitatie’ van al-Qadhafi in 2003-2004, nadat Libië haar kernprogramma stopzette, knoopten veel Westerse leiders amicale relaties met Qadhafi aan. Frans oud-president Jacques Chirac (UMP, thans Les Républicains), Italiaans oud-premier Silvio Berlusconi (Forza Italia), Amerikaans oud-president Barack Obama (Dem.), Spaans oud-premier José Zapatero (socialist) en Belgisch oud-premier Herman Van Rompuy (CD&V) kwamen allemaal over de vloer bij de Libische leider. Berlusconi onderhield ook een akkoord met de Libische leider omtrent het terugsturen van illegale immigranten. In ruil voor Italiaans geld hield Libië Afrikaanse migranten tegen.

Tijdens de Arabische Lente in 2011 kantelde de de positieve toon ten aanzien van de Libische ex-revolutionair, die in 1979 de macht greep, echter drastisch. Terwijl Qhadafi de lokale bevolking repressief behandelde, traden de Westerse naties militair op tegen de Libische regeringstroepen door middel van luchtbombardementen. In het najaar van 2011 werd de Libische leider gedood door rebellen. Thans is Libië een kluwen van islamistische rebellenfacties, opstandige Toeareg-stammen en rivaliserende regeringen.