De VN-Veiligheidsraad zette vrijdag tientallen schepen en rederijen op de zwarte lijst omdat ze olie en steenkool van en naar Noord-Korea smokkelden. Met deze extra sancties voeren de Verenigde Naties de druk op het Noord-Koreaanse regime verder op. Dat schrijft Reuters.

De namen van 21 rederijen, waarvan 5 Chinese, 15 Noord-Koreaanse en 12 niet-Noord-Koreaanse schepen en een Taiwanese man staan vanaf vrijdag op een zwarte lijst van de VN. De niet-Koreaanse schepen mogen nergens ter wereld nog aanmeren en moeten uitgeschreven worden. Van de 15 Noord-Koreaanse schepen worden de tegoeden bevroren en 13 schepen krijgen een wereldwijd havenverbod.

De 21 rederijen die onder andere gevestigd zijn in Panama, Samoa, Singapore en de Marshalleilanden zien hun tegoeden ook bevroren worden. De Taiwanese man, Tsang Yung Yuan, zou de export van steenkool uit Noord-Korea met een makelaar gecoördineerd hebben. De man krijgt een reisverbod en zijn tegoeden worden eveneens bevroren.

Grondstoffen smokkelen

De VN wil met deze sancties de illegale smokkelactiviteiten van Noord-Korea doen stoppen. Volgens Amerikaans VN-ambassadeur Nikki Haley wordt het land op deze manier voorzien van olie en kan het via smokkel haar steenkoolreserves exporteren. In een verklaring over de grootste sancties tot nu toe zei ze: “De goedkeuring van deze historische sancties is een duidelijk teken dat de internationale gemeenschap zich gezamenlijk inzet om de druk op het Noord-Koreaanse regime zo hoog mogelijk te houden.”

Kim Jong-Un zat eerder deze week al samen met de Chinese president Xi Jinping en zal op 27 april de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In ontmoeten. In mei zal hij vergaderen met Amerikaans president Donald Trump. De toenaderingen tussen deze laatste 3 landen wordt nu al historisch genoemd, maar Trump ijvert er wel voor dat de sancties en druk op Noord-Korea behouden moeten blijven.