Vandaag werd Bart Claes (28) op een ledencongres herkozen als voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren (VJB). Naast de voorzittersverkiezingen stond het congres in het teken van de ‘Cultuurstrijd’ met als gastspreker de Canadese alt-right-activiste Lauren Southern.

Claes is al lang geen onbekende meer bij de rechtse jongerenpartij. Zo is hij de man achter het succes van de partij op sociale media. Ook vertaalde hij de stijl van ‘Alt-right’ naar Vlaanderen. Het kernwoord voor zijn volgende periode als voorzitter: cultuurstrijd. Zo zijn volgens Claes niet enkel de parlementen het toneel voor de politieke strijd, maar ook de dagelijkse leefomgeving van iedereen.

In zijn toespraak haalde Claes ook stevig uit naar de mainstream media (MSM). “De mainstream media kunnen onze ideeën vervormen, ze kunnen ons negeren – maar dankzij sociale media en onze rechtse tegencultuur bereiken we de Vlaming vandaag zelf, ongefilterd, ongecensureerd”, aldus Claes. “Hun hegemonie over de waarheid is afgelopen!”.

Southern: “Juiste kant van de geschiedenis? Nonsens!”

In haar toespraak hekelde Southern het argument van de linkerzijde dat ze “aan de juiste kant van de geschiedenis” staan. Dit is volgens haar echter “nonsens”. Geschiedenis werkt zo niet. De geschiedenis volgt volgens haar zijn eigen weg.

Ook dient men volgens Southern kritisch te staan tegenover geschiedschrijving. Geschiedenis is volgens haar immers nog steeds iets wat de mensheid vertelt of zichzelf voor zichzelf. Verder blijft het een samenvatting van een brede historische beweging. Bijgevolg kan je volgens haar meer dan twee (verhaal)lijnen uit een (r)evolutie trekken en lees je beter de originele werken dan de samenvattingen.

Een ander prominent aspect was de situatie in Zuid Afrika. Daar krijgen blanke boeren af te rekenen met brutale ‘plaasmoorde‘ en onteigeningen zonder compensatie.