Herbert Raymond McMaster neemt ontslag als nationaal veiligheidsadviseur van president Donald Trump en wordt vervangen door John Bolton, een voormalige ambassadeur bij de Verenigde Naties. 

Het ontslag werd verkondigd via een tweet en een verklaring van het Witte Huis. Een week geleden stuurde Trump minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson nog de laan uit, zijn opvolger was Mike Pompeo, de voormalige directeur van de CIA. Met de recente reeks ontslagen lijkt Trump zich meer en meer te omringen met mensen die een hardere houding in buitenlands beleid voorstaan.

McMaster out

Dat McMaster, die eerder werd ingehuurd ter vervanging van Michael Flynn, vroeg of laat zou moeten vertrekken, stond al langer vast. Trump zou zich niet kunnen vinden in de stijl van McMaster en in vergaderingen zouden de twee vaak van mening verschild hebben. Hij zou het ook niet eens zijn geweest met de beslissing van de president om aan tafel te gaan met de Noord-Koreaanse Kim Jong-Un.

Wat dit betekent voor een toekomstige topontmoeting tussen de president en Kim Jong-Un is onduidelijk. De ontmoeting zou eind mei moeten plaatsvinden, maar er moet nog een exacte tijd en plaats worden vastgesteld.

Bolton in

Bolton is een voormalige ambassadeur bij de Verenigde Naties en een analist bij Fox News. De havik Bolton is een bekend figuur in Washington, met zijn walrussnor en harde standpunten over verschillende geopolitieke uitdagingen. Het nieuws van Bolton’s benoeming volgde op een ontmoeting die hij met Trump had in het ‘Oval Office’. Bolton zelf reageerde alvast verrast. “Ik had vanmiddag niet echt een aankondiging verwacht, maar het is duidelijk een grote eer”, vertelde hij aan Fox News. “Ik ben er nog steeds aan het wennen.” 

De benoeming van Bolton voorspelt alvast een hardere houding tegenover Iran. Toen Trump er nog mee dreigde de Verenigde Staten terug te trekken uit de nucleaire overeenkomst met Iran, kreeg hij bijval van Bolton. Ook tegenover Noord-Korea en Rusland staat Bolton een hardere lijn voor. Over het kernwapenprogramma van Noord-Korea zei Bolton: “We moeten kijken naar de zeer onaantrekkelijke keuze om militair geweld te gebruiken om hen dat vermogen te ontzeggen.”