Turkije waarschuwde Frankrijk vandaag dat het haar militaire aanwezigheid in Syrië beter niet vergroot. De regering in Ankara zei dat deze Franse waarschuwing een “invasie” zou kunnen betekenen. De uitspraak van de Turkse regering zorgt ervoor dat de spanningen tussen Parijs en Ankara hoog blijven. Dat schrijft persagentschap AFP.

De spanning tussen de twee landen steeg afgelopen donderdag nadat de Franse president Emmanuel Macron (En Marche) een delegatie van de Syrische Democratische Troepen (SDF) ontmoette. Het SDF is een organisatie die bestaat uit Koerdische en Arabische strijders. Na de overname van de Koerdische stad Afrin in Syrië liepen de spanningen tussen Turkije en de Koerden hoog op. De Koerdische partij PKK wordt in Turkije al lang bestempeld als een terroristische organisatie.

Koerdische hooggeplaatsten zeiden na het gesprek dat Frankrijk gepland heeft om nieuwe troepen naar Manbij te sturen. De stad is een Koerdisch bastion dat in handen is van de Koerdische YPG-militie in Noord-Syrië. Het is een mogelijk nieuw doelwit voor het Turkse leger nu ze de YPG uit Afrin verdreven hebben. De Franse regering ontkent deze uitspraak.

De Turkse minister van Defensie Nurettin Canikli reageerde op de uitspraak: “Als Frankrijk stappen onderneemt omtrent haar militaire aanwezigheid in Noord-Syrië, dan zou dat een onwettige stap zijn die tegen de internationale wet ingaat. Het zou eigenlijk een invasie zijn.”

De regering van Macron reageerde vrijdag al dat Parijs geen nieuwe militaire grondoperatie gepland heeft in Noord-Syrië die buiten de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) valt. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan waarschuwde echter herhaaldelijk dat Turkije haar offensief tegen de Koerden in Noord-Syrië kan verder zetten naar Manbij, dat ten oosten van Afrin ligt.

Koerdische terroristen

Ankara ziet de YPG als een terroristische uitloper van de Koerdische PKK in Turkije. De Turkse regering voert al meer dan drie decennia een hard beleid tegen de PKK die ze eveneens als terroristisch bestempelen. Naast Turkije zien heel wat Westerse bondgenoten van het land de PKK als terroristen. De Verenigde Staten en Frankrijk werkten wel nauw samen met de YPG in de strijd tegen IS in Syrië. Dit was/is een doorn in het oog van Ankara.

Erdogan bekritiseerde vrijdag nog de “verkeerde houding” van Frankrijk en wees het voorstel van Macron af om een dialoog te creëren tussen Turkije en het SDF. “We hebben geen nood aan bemiddeling. Jullie kunnen samen aan tafel zitten met terreurorganisaties, maar Turkije blijft strijd voeren tegen terreur”, zegt Erdogan.

De NAVO-bondgenoten Turkije en Frankrijk botsten eind januari al wanneer Macron zei dat hij een probleem zou hebben met het offensief in Afrin als het een regelrechte invasie zou worden. Erdogan verzekerde hem er toen wel van dat Turkije geen oog had voor Syrisch grondgebied.

Vandaag verzekerde Erdogan iedereen, tijdens een speech in Istanboel, dat het offensief geen invasie was, maar een actie om de regio te redden van bloederige bendes. “Hoe kunnen jullie rechtstaan en ons een les over beschaving geven? Kijk eerst naar jullie eigen geschiedenis”, raasde Erdogan. Hiermee verwijst hij naar Algerije en de interventie van Frankrijk in Libië in 2011. Erdogan bestempelde dat laatste gegeven als een bezetting.