Turkse Justitieminister Abdulhamit Gül (AKP) heeft afgelopen weekend aangekondigd dat de chemische castratieprocedure, die men overweegt in te voeren voor veroordeelde pedoseksuelen, niet automatisch zou opgelegd worden. De straf zou wel overgelaten worden aan het oordeel van de bevoegde rechter. Dat schrijft het Turkse Hurriyet.

Tijdens een persmoment in de Turkse provincie Konya vertelde de Turkse minister van Justitie dat de castratieprocedure ‘zaak-specifiek’ zou zijn. Hiernaast zei de minister dat er momenteel 18.492 gevangenen zijn in Turkije die veroordeeld zijn voor zedenfeiten. Dat is nagenoeg dubbel zoveel als het totale aantal gevangen in België.

Chemisch castreren niet zeldzaam

In Nederland wordt chemische castratie door het Ministerie van Justitie soms als voorwaarde gesteld voordat pedoseksuele overtreders geresocialiseerd kunnen worden. Chemische castratie blokkeert namelijk de aanmaak van testosteron. Hierdoor kan de betrokkene geen erectie meer krijgen en daalt zijn potentie en verlangen naar seks. Verplichte chemische castratie als dwangbehandeling is evenwel niet toegestaan. Maar als de overtreder niet instemt met gebruik van dergelijke ‘libidoremmende medicatie’ kunnen daar gevolgen voor de betrokkene aan worden verbonden waardoor de behandeling en/of resocialisatie vertraging oploopt of stagneert.

Ook in België is een dergelijke semivrijwillige regeling actief. In Polen echter, heeft men in 2009 met een overweldigende meerheid een wet aangenomen die mogelijk maakt dat pedoseksuelen en incestplegers verplicht kunnen worden tot chemische castratie. De toenmalige Poolse premier en thans EU-president Donald Tusk omschreef pedofielen en incestplegers toen als “gedegenereerd en inhumaan”. Opvallend: de uiterst linkse Nederlandse partij DENK, die weliswaar sterk pro-Erdogan is, heeft dit ook als programmastandpunt.

In eigen land is Vlaams Belang voorstander van veroordeelde verkrachters en pedoseksuelen chemisch te laten castreren. Dat tweette ook Vlaams Belang Jongeren-voorzitter Bart Claes, die zaterdag herkozen werd, na nieuws over een mogelijke verkrachtingszaak in Oostende vorig jaar.

Ahmet Sik

De Turkse Justitieminister reageerde ook nog tegenover de verzamelde journalisten in Konya over de vrijlating van de dissidente journalisten Ahmet Sik en Murat Sabuncu. Volgens de AKP-politicus moet men de beslissingen van rechters moet respecteren. “Turkije is een rechtsstaat. Iedereen moet de beslissing van de rechtbank respecteren. Je kan de beslissing niet leuk vinden, maar je moet ze respecteren”, aldus Gül. “Als er een beslissing verkeerd word genomen, wordt dat opgelost in ons rechtssysteem”.

Sik en duizenden anderen werden opgepakt in nasleep van de gefaalde Turkse coup in 2016. Turks president Recep Erdogan (AKP) liet vele dissidenten zoals Sik – die zich regelmatig kritisch uitliet op Twitter – opsluiten, veroordelen en/of ontslaan.