Volgende week bespreekt de Nationale Veiligheidsraad van de Verenigde Staten de Amerikaanse militaire interventie in Syrië en de strijd tegen de Islamitische Staat. President Donald Trump zou het ministerie van Buitenlandse Zaken bevolen hebben om meer dan 200 miljoen dollar aan fondsen, die bedoeld zijn voor de wederopbouw in Syrië, te bevriezen. Op een campagnebijeenkomst zei Trump gisteren nog “Syrië heel binnenkort te verlaten”. Het blijft wel de vraag of het allemaal zo een vaart zal lopen.

De president zou hebben opgeroepen tot de bevriezing van de fondsen na het lezen van een verslag dat de VS onlangs 200 miljoen dollar extra hadden toegezegd om gebieden te stabiliseren die op Islamitische Staat werden veroverd. Die financiering werd in februari aangekondigd door vertrekkend minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson.

“Syrië binnenkort verlaten”

Het besluit ligt in de lijn met de verklaring van Trump op een campagnebijeenkomst in Richfield, Ohio, waar hij zei dat het tijd was voor de Verenigde Staten om Syrië te verlaten. “We zullen Syrië binnenkort verlaten, heel binnenkort. Laat de andere mensen zich er maar mee bezighouden”, aldus Trump. “[…] We gaan ons terug bezighouden met ons land, waar wij thuishoren, waar wij willen zijn.” Net toen Trump deze uitspraken deed kondigde de Franse president Emmanuel Macron aan dat hij de Franse rol in Syrië wil uitbreiden.

“In overeenstemming met de richtlijnen van de president, herziet het ministerie van Buitenlandse Zaken het juiste niveau van hulp en hoe deze hulp het beste kan worden gebruikt. Dit gebeurt op permanente basis”, zei een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Pentagon reageerden alvast verrast op de uitspraken van Trump.

Niet iedereen wil meteen weg uit Syrië

Bronnen die bij het besluitvormingsproces betrokken zijn zeiden dat de uitlatingen van Trump interne beraadslagingen met adviseurs weerspiegelen, waarin hij zich hardop zou hebben afgevraagd waarom het Amerikaanse leger in Syrië zou moeten blijven. “Zodra de Islamitische Staat en zijn overblijfselen zijn vernietigd, zouden de VS ernaar moeten streven om andere landen in de regio een grotere rol te laten spelen in het waarborgen van de veiligheid en het daarbij moeten laten”, zegt een van de bronnen.

Een aantal adviseurs zouden er bij Trump op hebben aangedrongen om kleine aantallen militairen op zijn minst een aantal jaar in de regio te houden. Dit om ervoor te zorgen dat de terreinwinst niet terug in handen van jihadisten valt en – mogelijk nog belangrijker in de ogen van de VS – om ervoor te zorgen dat “Syrië geen permanente Iraanse basis wordt”. Dat is een standpunt dat ook vertegenwoordigd wordt de nieuwe Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton.