De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) tekende vrijdag een memorandum dat bepaalde groepen van transgenders de mogelijkheid ontneemt om bij het leger te gaan. Dat bericht Reuters vandaag. Dit zou de effectiviteit van het leger ten goede komen. Activisten en hooggeplaatsten binnen de Democratische Partij sparen hun kritiek niet.

Het memorandum sluit mensen uit met geslachtsidentiteitsstoornissen oftewel genderdysforie. Hiermee bedoelt men “diegenen die mogelijk aanzienlijke medische behandelingen vereisen, inclusief medicatie of operatie.” Het Witte Huis stelt dat Minister van Defensie Jim Mattis tot de conclusie was gekomen dat mensen met de diagnose van genderdysforie een risico vormen ten aanzien van de militaire doeltreffendheid.

De beslissing van president Trump is gematigder dan wat hij eerst zei over dit onderwerp in juli. Toen sprak hij er nog van om transgenders volledig te verbieden bij het leger te gaan. Hij wou de maatregel van voormalig president Obama – die transgenders toeliet om openlijk te dienen in het leger – terugdraaien. “[Het leger] kan niet belast worden met de enorme medische kosten en de ontwrichting die transgenders met zich mee zouden brengen.”

“Deze nieuwe maatregel geeft het leger de mogelijkheid om welbepaalde geestelijke en lichamelijke gezondheidsstandaarden te handhaven […] die gelijk zijn voor alle personen die willen intreden in en vechten voor de beste militaire strijdkrachten die de wereld ooit gezien heeft”, klinkt het vanuit het Witte Huis.

Trump geeft het leger wel nog speling om zelf beleid te maken. De staatssecretarissen van Binnenlandse Veiligheid en Defensie “mogen hun gezag uitoefenen om de gepaste maatregelen te nemen wat betreft de legerdienst van transgenders.” Ook mogen transgenders met genderdysforie die reeds bij het leger zijn, aanblijven. Op dit moment zijn er 8.980 mensen in het leger die zich identificeren als transgender, maar slechts 973 daarvan hebben de diagnose van genderdysforie.

“Haatdragende uitsluiting”

De Democraten zijn niet te spreken over de maatregel. Nancy Pelosi, leider van de Democratische Partij in het Huis van Afgevaardigden, omschreef het memorandum als een “laffe, walgelijke uitsluiting.” die is “bedoeld om onze moedige transgender-strijdkrachten te vernederen die met eer en waardigheid dienen.” Volgens Pelosi zou de maatregel de natie schaden.

De Human Rights Campaign, pleitbezorgers van de holebi- en trans-gemeenschap, veroordelen de maatregel van Trump. “Er is geen andere manier om ernaar te kijken. Het kabinet Trump-Pence neemt de vlucht vooruit met zijn discriminerende, ongrondwettelijke en verwerpelijke uitsluiting van transgender strijdkrachten”, aldus de voorzitter, Chad Griffin.

Een aantal federale rechters hebben al uitspraken geformuleerd die de ban van Trump tegenhouden. Deze regel zou mogelijk het recht op gelijkberechtiging ten aanzien van de wet schenden, een principe verankerd in de Amerikaanse grondwet.

ADVERTENTIE