Amerikaans president Donald Trump laat op Twitter weten niet tevreden te zijn met het onlangs gestemde budget. Hij zegt te overwegen zijn veto te gebruiken omdat er geen oplossing is voor de 800.000 zogenaamde DACA-migranten en er veel te weinig middelen werden voorzien voor de muur aan de grens met Mexico.

Het stemmen van dergelijke budgetten is een werk van lange adem in de VS omdat er een breed akkoord moet zijn. Hierdoor krijgen de Democraten, die een blokkeringsminderheid hebben, een groot gewicht. Die waren dan ook uiterst tevreden met de wet. Gisteren lieten andere Republikeinen al uitschijnen dat de president met tegenzin de wet had gesteund. Nu lijkt hij die steun te willen laten varen.

De wet voorziet dat de overheid gefinancierd wordt tot 30 september. Ze telde 2232 pagina’s en werd woensdagavond vrijgegeven. Vandaag zou ze al goedgekeurd kunnen worden. Conservatieve critici vonden dat een belachelijk korte tijdspanne om zo’n tekst te verwerken. Ook stijgen de uitgaven alweer. De leiders van beide partijen in het Congres waren er lovend over. Voorzitter van het Congres Paul Ryan noemde het een overwinning voor het leger. De Democratische voorman Chuck Schumer zei dat het arbeiders en gezinnen eerst plaatste. Zonder akkoord gaat de overheid zaterdag (weer) dicht.

De belangrijkste elementen waren de investeringen in het leger en infrastructuur. Ook ging er meer geld naar veiligheid op scholen, het bestrijden van de opiumcrisis en meer controles op wapenbezit. Voor de muur werd er slechts een klein budget voorzien.