Amerikaans president Donald Trump (Rep.) heeft Buitenlandminister Rex Tillerson de bons gegeven en hem vervangen met Mike Pompeo. Pompeo was tot nu CIA-directeur. Dat heeft Trump aangekondigd via Twitter en een verklaring aan The Washington Post. Gina Hapsel, een vooraanstaand CIA-lid, zal de eerste vrouw worden die de Amerikaanse inlichtingendienst zal leiden.

“Mike Pompeo, de CIA-directeur zal onze nieuwe Minister van Buitenlandse Zaken worden. Hij zal fantastisch werk leveren. Dank aan Rex Tillerson voor zijn dienst! Gina Haspel zal de nieuwe CIA-directrice worden, de eerste vrouw voor de job gekozen. Proficiat aan allen!”, zo tweette Trump dinsdag.

“Ik ben vereerd om de directeur van het Centrale Inlichtingen-Agentschap (CIA), Mike Pompeo, te nomineren om onze nieuwe Buitenlandminister te worden”, zo liet Trump in een lovende verklaring aan The Washington Post weten. “Mike studeerde als eerste in zijn klas af aan West Point (een prestigieuze en de oudste Amerikaanse militaire academie, red.), diende met onderscheiding in het Amerikaanse Leger en studeerde af met onderscheiding aan de rechtenfaculteit van de Harvard Universiteit. Hij diende later in het Amerikaanse parlement met bewezen diensten over de partijgrenzen heen”.

“Moron”

De relatie tussen Trump en Tillerson is doorheen Trumps presidentsschap niet altijd even positief gebleken. In oktober 2017 werd er bericht over Tillerson die Trump een ‘moron’ of ‘idioot’ zou genoemd hebben. Dit werd evenwel ten stelligste ontkend. Toch daagde Trump Tillerson uit om samen een IQ-test af te nemen. “Ik denk dat het fake news is. Maar als hij dat echt [zei], kan ik je zeggen wie er zal winnen”, zo zei de president toen aan Forbes.

Ook waren er verschillen in retoriek te bemerken. Zo was er de communicatie ten aanzien van Noord-Korea vorig jaar, wanneer Tillerson Trumps felle taal nuanceerde. Ook het recente incident in het VK, waarbij een Russische ex-spion werd vergiftigd, werd verschillend behandeld door de twee toppolitici. Maandag wees Tillerson met de vinger naar Moskou, terwijl eerdere communicatie vanwege het Witte Huis dit uitdrukkelijk niet deed.