Twitter heeft de account van Tommy Robinson, activist en voormalige leider van de islamkritische ‘English Defence League’, permanent geblokkeerd. De aanleiding zou een tweet zijn geweest waarin Robinson Koranverzen vermeldde die oproepen tot geweld. Robinson spreekt van “blasfemiewetten via de achterdeur”.

Zijn account is in geen enkele vorm meer zichtbaar. Verschillende mensen betuigen met de hashtag #IAmTommy hun steun voor Robinson. Zijn account had zo’n 400.000 volgers op het moment van de schorsing. “Ik werd van Twitter geschort omdat ik een feit hebben vermeld, voor de tweede keer in een maand tijd. Alleen werd mijn tweet deze keer gevaarlijk genoeg beschouwd om mij geheel van het platform te verwijderen, permanent”, zegt Robinson.

Twitter Banned Me Forever

This week, Twitter finally did it. They banned me from their platform. This is just the beginning, next will be facebook, then Youtube. Please share this video as it is time to stand up to the establisment who are removing our free speech.

Publiée par Tommy Robinson sur mercredi 28 mars 2018

“Blasfemiewetten via de achterdeur”

Aanleiding zou een tweet zijn over Koranverzen die oproepen tot geweld. “Ik verstuurde een tweet, één tweet die de onweerlegbare en zwart-op-wit oproepen tot geweld en moord in meer dan honderd Koranverzen durfde te vermelden”, aldus Robinson. “Moslims kunnen die verzen op veel verschillende manieren interpreteren, sommigen liberaler dan anderen. Maar ik tweette niet dat moslims het doden van mensen promoten. Ik zei dat de islam dat doet, want dat doet het. Er is geen censuur […] die veertienhonderd jaar gedocumenteerde geschiedenis kan veranderen.”

Volgens Robinson is er sprake van “blasfemiewetten via de achterdeur”. Volgens hem maken de Britse regering en politici, sociale mediabedrijven, politie en media zich allemaal schuldig aan het aan banden leggen van de vrije meningsuiting.

https://www.facebook.com/tomvangrieken/posts/1936341726437179

Ook in België Twitter-censuur

Vorige week hield Tommy Robinson nog een toespraak in ‘Speakers’ Corner’ in Hyde Park in Londen. De toespraak was geschreven door Martin Sellner, de leider van ‘Génération Identitaire’. Martin Sellner kreeg eerder deze maand een inreisverbod van de Britse regering, daarom bracht Robinson de speech in zijn plaats. Ook de Canadese rechtse activiste Lauren Southern werd eerder deze maand in Calais aangehouden door de Britse autoriteiten. De aanleiding voor de aanhouding van Southern zou het verdelen van folders, waarop “Allah is homo” stond, zijn geweest. Volgens Southern mag ze het land nooit meer binnen.

Ook in België werd Twitter al beschuldigd van censuur tegen rechtsnationalistische activisten of politici. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken mag niet meer adverteren op Twitter omdat zijn “haatdragende inhoud” ingaat tegen het beleid van Twitter. Eerder nam Twitter ook Van Grieken’s zogenaamde blauwe vinkje af. Van Grieken spreekt van “regelrechte censuur”.