Ondanks het feit dat Khalid El Bakraoui een megabestelling wapens plaatste en er bij een huiszoeking tal van elementen werden gevonden die duidelijk maakten dat hij geradicaliseerd was en nadacht over aanslagen, werd hij door onze veiligheidsdiensten toch ongemoeid gelaten. Later was hij een spilfiguur bij 2 aanslagen. Dat meldt De Morgen.

Maanden voor de aanslagen in Parijs, waarbij in totaal 129 doden en 350 gewonden vielen, waren de veiligheidsdiensten Khalid El Bakraoui al op het spoor. El Bakraoui had namelijk de opdracht gegeven om “zo veel mogelijk” laders voor kalasjnikovs te kopen, de wapens waarmee de aanslag in Parijs uiteindelijk gepleegd werd. Na deze opvallende order, werd El Bakraoui geschaduwd en werd zijn gsm afgeluisterd.

Wapens, anslagen, jihad

Op 21 oktober volgde een huiszoeking bij El Bakraoui. Naast een jammer (een verboden apparaat dat gsm-signalen verstoord en waarmee men kan nagaan of men afgeluisterd wordt, nvdr.) troffen de speurders ook veel documenten aan op zijn laptop die erop wezen dat hij sympathieën had voor IS. Het pv dat De Morgen kon inkijken zegt: “De grote meerderheid van de op Facebook gevoerde discussies gaat over aanslagen. De meeste opzoekingen op YouTube hebben betrekking op gezangen over de jihad.” 

De broer van El Bakraoui, Ibrahim, werd enkele maanden eerder opgepakt toen die naar Syrië probeerde te reizen om er IS te vervoegen, wat ook alarmbellen zou moeten doen rinkelen. De sectie terrorisme werd gecontacteerd, die stelde dat El Bakraoui zeker geradicaliseerd is. “Wij doen een beroep op onze collega Alain Grignard van de sectie terrorisme”, staat te lezen. “Hij signaleert ons dat dergelijke consultaties wijzen op een zekere graad van radicalisering bij betrokkene.”

(Lees verder onder de tweet.)

https://twitter.com/SamvanRooy1/status/969878239396188160

Toch werd de piste El Bakraoui verlaten. Enkele weken later volgden de aanslagen in Parijs, waarbij El Bakraoui een spilfiguur was. Ook bij de aanslagen in ons land speelde El Bakraoui een cruciale rol. Zo zorgde hij onder meer voor safehouses voor een terreurcel in ons land en blies hij zichzelf uiteindelijk op in het station van Maalbeek, met de gekende gevolgen.

Hoe kan het dat een persoon die geseind staat als geradicaliseerd toch nog 2 aanslagen kan plannen? “Wij hadden in die periode al 120 mensen gearresteerd op verdenking van IS-sympathieën”, zegt een hooggeplaatste bron bij de cel-terrorisme. “In totaal volgden wij 500 mensen. Het was in die dagen niet uitzonderlijk dat mensen die wij beschouwden als ‘klassieke criminelen’ dweepten met IS en allerlei filmpjes op hun laptops hadden staan. Integendeel, het was een hype. Daarom leek de zaak op dat moment niet zo uitzonderlijk.”