Terwijl de bombardementen op de rebellenenclave Oost-Ghouta worden opgedreven, maakt het regeringsleger zich klaar voor een grondoffensief. Het is de bedoeling om de enclave in tweeën te splitsen.

Het offensief van de Syrische regering op de dichtbevolkte voorstad van Damascus is een van de felste in de reeds acht jaar durende Syrische oorlog. Intussen zijn er bij de bombardementen al honderden doden gevallen.

Gevecht om Mesraba

Op live-beelden van de Syrische staatstelevisie was te zien hoe er vanuit Mesraba enorme rookwolken in de lucht verschenen. Ook waren er geluiden van jets en ontploffingen te horen. Volgens een reporter op de staatstelevisie werd de stad aan “voorbereidend vuur” onderworpen, voorafgaand aan een gepland infanterieoffensief.

Het innemen van Mesraba zou een belangrijke stap zijn in de richting van het afsnijden van de noordelijke helft van de Ghouta, met inbegrip van de grootste stad Douma, van het zuidelijke deel. De regeringstroepen hebben tot nu toe meer dan 40 procent van het grondgebied in Ghouta in beslag genomen.

Rebellengroepen splitsen

Inlichtingenbedrijf Force Analysis wijst er ook op dat op deze manier de twee grootste rebellengroepen in het gebied van elkaar gescheiden worden. Jaish al-Islam is het sterkst aanwezig in Douma, terwijl Faylaq al-Rahman het meest prominent aanwezig is in de zuidelijke delen van Oost-Ghouta.

De scheiding van de twee rebellengroepen zou de onderhandelingen van de Syrische regering met deze groepen, over een eventuele exit naar Idlib, kunnen vergemakkelijken.