Steeds meer Turken vluchten de grens over richting Griekenland. Zowel het aantal Turken dat asiel aanvraagt als het aantal dat via andere wegen Griekenland probeert binnen te geraken, stijgt, zo meldt de NOS. De vrees voor vervolging en pessimisme over de toekomst van de Turkse samenleving, drijft velen weg van hun thuisland.

Sinds de mislukte staatsgreep van 2016 voert de Turkse regering grootschalige zuiveringen uit. Talloze mensen verloren hun baan of werden berecht. Het regime van Turks president Recep Erdogan richtte zich eerst voornamelijk op verboden organisaties of aanhangers van Fethullah Gülen, maar ondertussen zijn vrijwel alle critici van de regering een mogelijk doelwit.

Volgens de cijfers van het Griekse Ministerie van Immigratie was het aantal Turken dat vorig jaar asiel aanvroeg 1829. In 2015 waren dat er nog maar 43. “We hebben academici, rechters, maar ook bijvoorbeeld hoge ambtenaren en bestuurders van vakbonden”, zeg Vassilis Papadopoulos, van de Griekse Raad voor Vluchtelingen. “Mensen die vrezen voor vervolging in Turkije.” De Griekse asieldienst behandelt hen als politieke vluchtelingen. “Men weet dat deze mensen een serieus probleem hebben in Turkije.”

Investeren in vastgoed

Wie voor meer dan 250.000 euro aan vastgoed koopt in Griekenland, krijgt vanzelf een verblijfsvergunning van vijf jaar. Deze kan steeds opnieuw met vijf jaar verlengd worden zolang je de eigenaar blijft van dat vastgoed. Veel gegoede Turken die zich niet meer veilig voelen in eigen land proberen op die manier in de EU te geraken. Het alternatief is illegaal de grens oversteken en daar asiel aanvragen, wat dus ook steeds vaker voorkomt.

“Zeker de laatste zes maanden zie ik een hele scherpe stijging van Turken die willen investeren in Griekenland”, zegt makelaar Selcan Turk. Selcan is zelf een Turkse en werkt al twintig jaar in Athene. Ze verkocht net een appartementje aan Turkse klanten. “Vorig jaar werd ik twee keer per maand gebeld door een Turkse klant, nu is dat vier tot vijf keer per week”, zo zegt ze. “[Mijn klanten] vinden dat de dingen in hun land dramatisch veranderd zijn. Ik denk dat mensen hun geloof in de toekomst aan het verliezen zijn.”