De overheid van de Duitse deelstaat Thüringen staat onder druk doordat de politie in Rudolstadt meer dan 100 kilogram chemicaliën voor explosieven uit het Antifa-milieu in veiligheid heeft gebracht. De staatsdienst voor strafrechtelijk onderzoek (LKA) begon het onderzoek pas erg laat deze week, bericht Welt.

Afgelopen dinsdag vond de politie in vier appartementen in de Duitse deelstaat Thüringen meer dan 100 kilo chemicaliën, een mobiele bomwerkplaats en explosieven. Wanneer er in Duitsland gevaarlijke stoffen en explosieven gevonden worden en wanneer een verdachte politiek actief is, wordt normaal gezien meteen staatsveiligheid en de bevoegde dienst voor Strafrechtelijk Onderzoek ingezet. Soms neemt in dergelijke gevallen zelfs het federaal parket het onderzoek over.

In de rood-groen geregeerde deelstaat leidde het spoor niet naar het extreemrechtse ‘Thüringer Heimatschutzes‘ die sterk in deze regio verankerd is, maar naar het milieu van de Antifascisten (Antifa). Één van de twee verdachten kreeg twee jaar geleden nog de democratieprijs in Thüringen voor zijn inzet tegen Neonazi’s. Tot nu toe is er nog niets echt bewezen, maar de situatie doet wel vermoedens rijzen. De eigenlijke onderzoeken zijn pas gisteren begonnen waardoor de regering en de LKA nu onder zware politieke druk staan.

Gepland door de regering?

De CDU oppositie in het Thüringse parlement gaf veel kritiek op het feit dat de LKA nog niet bij het onderzoek betrokken was. “De tot nu toe bekende bevindingen leiden tot de conclusie dat er een bomaanslag van de Ramelow-regering werd voorbereid”, zei Mike Mohring, voorzitter van de CDU in Thüringen. Hij vindt de dagenlange stilte van de deelstaatregering meer dan vreemd.

Tegenover Welt am Sonntag wuift de Thüringse minister van Binnenlandse Zaken, Georg Maier (SPD), de beschuldigingen weg: “We nemen dit incident zeer serieus. Na de eerste verslagen die ik te zien kreeg was ik erg geschrokken. Vooral door de grote hoeveelheid die in beslag genomen is.”

Politiek motief

Maier wil een door politiek gemotiveerde achtergrond van de zaak niet uitsluiten. In Thüringen hebben ze ervaring met extreemrechts geweld, maar volgens hem heeft de escalatie van extreemlinks geweld op de G20-top in Hamburg aangetoond dat ook extreemlinks tot veel in staat is. Maar de zaak kan volgens Maier evengoed leiden tot een kleinere criminele organisatie die niets met politiek te maken heeft.

Aanstaande dinsdag wordt de zaak uitvoerig in het deelstaatparlement besproken. De CDU eist een verklaring en wil onder meer weten in hoeverre de staatsveiligheid bij de LKA in het onderzoek betrokken was. Volgens de Thüringse wet over de organisatie van de politie is een overname door de LKA onder andere bij misdaden nodig als een situatie bijzonder gevaarlijk is.

De groenen in de regering willen eerst wachten op een onderzoek van de politie. Fractievoorzitter Dirk Adams verwacht dat de deelstaatregering op de volgende vergadering van de commissie Binnenlandse Zaken, gerapporteerd wordt over de zaak. Het doelwit van de oppositie is afgevaardigde Katharina König-Preuss, die één van de verdachten persoonlijk kent. “Ik vind het spijtig dat het werk van een groepering die zoveel gedaan heeft in de strijd tegen extreemrechts, hierdoor in diskrediet wordt gebracht”, zegt Preuss.

De verdachten

Tegen Welt am Sonntag gaf één van de beschuldigden het verzamelen van chemicaliën en het maken van explosieven toe. De 25-jarige werkloze uit Rudolstadt wilde er naar eigen zeggen geen aanslag mee plegen, het ging hem om de kick van de explosies. Op de dag van het politieonderzoek wou hij zich als laboratoriumassistent bij de landmacht aanbieden. Zijn vriend, die ook verdacht wordt, is echter wel bij Antifa actief.

Welt am Sonntag kon ook met de andere verdachte spreken. De 31-jarige rolstoelgebruiker kreeg twee jaar geleden nog de democratieprijs in Thüringen. Ook hij ontkent alle terroristische plannen. In zijn woning werden wel slecht ruikende mengsels gevonden die in het verleden al meermaals bij aanslagen tegen politieke tegenstanders werden gebruikt. De 31-jarige geeft toe in het bezit te zijn geweest van de stoffen. Volgens hem was het boterzuur bedoeld voor zijn moeder als pesticide tegen veldmuizen en mollen. Hij wou haar er gelukkig mee maken.