Tegen Carles Puigdemont en zijn ex-collega’s loopt opnieuw een Europees aanhoudingsbevel. Zo stemde het Spaanse Hooggerechtshof gisterenavond in met een heractivering van het oude aanhoudingsbevel. Eerder werden vijf Catalaanse politici – waaronder de kandidaat-minister-president – opnieuw aangehouden.

Het is niet de eerste keer dat er een Europees arrestatiebevel tegen Puigdemont en zijn ex-collega’s loopt. Zo werd er begin november vorig jaar al een Europees aanhoudingsbevel tegen de Catalanen uitgeschreven. Dit werd echter niet uitgevoerd omdat de Belgische raadkamer eerst moest oordelen of er aan de voorwaarden was voldaan. Voordat de raadkamer echter tot een oordeel kon komen, trok het Spaanse Hooggerechtshof het arrestatiebevel in. Omdat de inbreuken waarvoor Puigdemont en zijn ex-collega’s in Spanje worden vervolgd niet in de Belgische strafwet staan, was het onzeker geworden of de raadkamer het arrestatiebevel zou goedkeuren.

Heractivering aanhouding

Gisteren besliste het Spaanse Hooggerechtshof om het Europees aanhoudingsbevel tegen Puigdemont en co te heractiveren. Aan verandering zijn de aanklachten tegen de Catalanen niet onderhevig. Zo worden Puigdemont en co nog steeds gezocht voor het misbruiken van overheidsgeld, opruiing en rebellie. Op deze laatste inbreuk staat een maximumstraf van zo’n dertig jaar cel.

Naast Puigdemont vraagt Spanje ook de overlevering van drie voormalige Catalaanse excellenties die in ons land verblijven. Ook verzoekt men om de uitlevering van een voormalige Catalaanse minister die haar hoogleraarschap in Schotland opnieuw heeft opgenomen. Verder vaardigde het Spaanse Hooggerechtshof een internationaal aanhoudingsbevel tegen Marta Rovira uit. Dit Catalaanse parlementslid vluchtte gisteren van Spanje naar Zwitserland.

Kandidaat-minister-president opgepakt

Vijf Catalaanse politici – die eerder op borg waren vrijkomen – werden gisteren opnieuw aangehouden. Volgens het hof is de kans dat de verdachten zullen vluchten te groot. Onder de vijf zit ook kandidaat-minister-president Jordi Turull. Hoewel het bericht dat hij voor het Spaanse Hooggerechtshof zou moeten verschijnen de stemming in het Catalaanse parlement eergisteren versnelde, haalde zijn kandidatuur door een gebrek aan steun van de extreemlinkse CUP geen meerderheid.

Normalerwijze zou het Catalaanse parlement vandaag opnieuw gaan stemmen over het al dan niet installeren van Jordi Turull. De kandidaat-minister-president heeft via zijn advocaat gevraagd om de parlementaire stemming over zijn kandidatuur te laten doorgaan.