Oppositiepartij sp.a wil dat de overheid een ‘basisjob’ garandeert voor elke werkloze in België. Momenteel telt ons land 200.000 werklozen. Maar iedereen die wil werken, moet dat ook kunnen, zo vindt de partij van voorzitter John Crombez“Als je mensen echt wil erkennen, moet je hen een job geven in plaats van hen klusjes te laten doen”, zo citeert De Morgen federaal sp.a-fractieleider Meryame Kitir. Het voorstel komt er nadat Open Vld opnieuw een lans brak voor gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen.

Van de 200.000 werklozen die België kent, zitten 65.000 mensen al twee jaar zonder job. Voor de sp.a is het hoog tijd dat de overheid hier iets aan doet. “Als regeringen banken kunnen redden, moeten ze ook mensen kunnen redden”, zo liet men De Morgen optekenen.

Sp.a: “Geen gemeenschapsdienst maar echte jobs”

Met dat ‘redden’ bedoelt de sp.a het voorzien van ‘basisbanen’. Deze moeten ervoor zorgen dat iedereen die wil werken, dat ook zal kunnen doen. Mét loon en mét volledige sociale bescherming. “Nu krijgen werklozen een uitkering en begeleiding. Dat is goed, maar er is meer nodig”, aldus Kitir.

We schaffen de werkloosheid af.

De sp.a ziet zo’n basisjob als de vervollediging van het werk dat de VDAB thans levert, dus naast begeleiding en opleiding. “Met een basisbaan willen we het sluitstuk creëren: de garantie dat je een job krijgt. Dat is uiteindelijk toch het doel”, zo duidt Kitir verder in De Morgen. “We schaffen de werkloosheid af.”

Kitir contrasteert het concept met de gemeenschapsdienst voor langdurige werklozen die Kamerlid Egbert Lachaert (Open Vld) opnieuw op tafel legde afgelopen woensdag. Werklozen hebben volgens Kitir namelijk geen klusjes nodig, maar een echte job. “En daar moet een correct loon tegenover staan”, aldus nog Kitir.