Brussels minister van Mobiliteit, Pascal Smet (sp.a) laat in een interview met De Zondag uitschijnen dat hij er niet echt happig op is om in de toekomst met de N-VA samen te werken. “N-VA is anti-Brussel”, stelt hij. Niettemin wil de minister niemand uitsluiten.

In de peilingen doet de N-VA het in Brussel op gewestelijk vlak zeer goed. Zo zou de partij met zes procent van de stemmen de andere Vlaamse partijen het nakijken geven. Dit opent voor de N-VA perspectieven op het leveren van een Brusselse minister. Zelf is Smet van een dergelijk scenario geen voorstander. “N-VA is anti-Brussel. Zij wil Brussel onder voogdij van Vlaanderen”, zegt hij aan De Zondag.

Op de vraag of het een goede zaak zou zijn dat de PS uit de Brusselse regering verdwijnt, blaast Smet warm en koud. “Dé PS bestaat niet”, zo zegt hij. “Een deel van de PS heeft een groot probleem, dat wel. Maar de MR heeft ook haar schandalen gekend, hè. Men lijkt dat alweer vergeten. Het probleem van Brussel is de bestuurscultuur. Wij willen dat aanpakken. Ik sluit geen partijen uit. Ik kijk naar de inhoud. Kunnen wij opnieuw het verschil maken, dan doen we mee. Anders niet. Mijn leven zou niet stoppen”.

Tweetalige kieslijsten en stemrecht voor Europese onderdanen

Als het van Smet afhangt, dan gaat er niet alleen iets veranderen aan de Brusselse bestuurscultuur maar ook aan de bestuursstructuur. Voor inspiratie kijkt hij vooral naar steden zoals Wenen en Berlijn. “Het gewest en de negentien gemeenten moeten samenvallen: de minister-president is de burgemeester, de ministers zijn de schepenen, het parlement is de gemeenteraad. Ook de politiezones en de OCMW’s moeten één worden”.

Verder wil de minister van Mobiliteit onder het niveau van het parlement werken met districtsraden die een beperkte verantwoordelijkheid hebben. Het bijzondere aan deze districtsraden? Smet wil deze door burgers laten opvullen door middel van loting. “Dát is mijn politieke strijd vandaag: één Brussel, one Brussels. Ik wil zelfs nog verder gaan. Ik pleit voor tweetalige kieslijsten, stemrecht voor Europese onderdanen én stadsprojecten in plaatsen van klassieke partijen”, klinkt het Ambitieus tegenover De Zondag.