Vandaag bezette de rechts-nationalistische jongerenbeweging Schild & Vrienden het Gravensteen in Gent. De reden? Een aantal (linkse) verenigingen hadden aangekondigd om het Gravensteen te bestormen om te protesteren tegen de “strenge migratiepolitiek van de EU”. “Wij kunnen niet toelaten dat een aantal gesubsidieerde linkse VZW’s ons cultureel erfgoed misbruiken om hun agenda voor open grenzen door te drukken”, laat Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove aan SCEPTR weten.

De vereniging ‘Fort Gravensteen Onder Vuur‘ voerde vandaag enkele acties uit in Gent. Het doel? “Aan de politiekers laten horen dat we niet akkoord zijn met wat ze doen en dat er een andere manier moet zijn!”, schrijven ze op hun website. De actievoerders storen zich vooral aan de gevoerde (Europese) asielpolitiek.

(Lees verder onder de tweet.)

Concreet schuiven de initiatiefnemers drie punten naar voren. Ten eerste moeten de beleidsmakers de vluchtelingencrisis en zijn oorzaken aanpakken. Daarnaast moeten politici zorgen voor veilige routes voor migranten en deze behandelen als “mensen, niet als misdadigers”. Hoewel de organisatie naar eigen zeggen niets met een politieke partij of NGO te maken heeft, krijgt ‘Fort Gravensteen Onder Vuur‘ steun van enkele linkse middenveldorganisaties. Onder andere 11.11.11, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Greenpeace steunen de actie.

Spandoeken weggehaald

Hoewel het Gravensteen weliswaar onder vuur lag, kon de (linkse) ‘bestorming’ niet helemaal doorgaan. Dit omdat de rechts-nationalistische jongerenbeweging Schild & Vrienden als tegenreactie de burcht ‘bezette’. Zo vatte een tiental jongeren post voor het Gravensteen met een spandoek waarop “zekere grenzen, zekere toekomst” viel te lezen. De overige S&V’ers gingen het Gravensteen binnen en baanden zich een weg naar de spandoeken die door de linkse activisten waren opgehangen.

“Een groep 40-plussers wil het Gravensteen misbruiken om propaganda te maken voor hun multiculturele droom. Ze stellen dat Europa zijn grenzen volledig moet openzetten en honderden miljoenen illegale migranten binnen moet laten”, zegt de oprichter van Schild & Vrienden, Dries Van Langenhove, aan SCEPTR. “Dit is een regelrechte bedreiging voor de toekomst van de Vlaamse en Europese jeugd. Daarom besloten wij vandaag tot actie over te gaan.”

Tot grote frustratie van de linkse activisten werden hun spandoeken één voor één naar beneden gehaald. “Wij kunnen niet toelaten dat een aantal gesubsidieerde linkse VZW’s ons cultureel erfgoed misbruiken om hun agenda voor open grenzen door te drukken”, zegt Van Langenhove. “Daarom besloten wij vandaag met een aantal S&V’ers het Gravensteen in ere te herstellen door de linkse spandoeken weg te halen.”

Toenemende spanning

Toen een spandoek naar beneden werd gehaald, reageerden enkele linkse activisten furieus op de actie van Schild & Vrienden. Zo valt er in het bovenstaande filmpje onder meer het verwijt “klootzakken” te horen. Uiteindelijk besliste de politie om een einde te maken aan de betoging. Niemand werd opgepakt.