Bij de rechts-nationalistische jongerenbeweging Schild & Vrienden is men misnoegd over het verwijderen van verschillende Facebookberichten. Ook de account van oprichter Dries Van Langenhove is tijdelijk geschorst. De reden? Volgens Facebook werden hun beleidsregels overtreden. Ook op YouTube is het filmpje ondertussen verwijderd, al valt dit te wijten aan een auteursrechtinbreuk.

Zondag wilde Schild & Vrienden de ‘bezetting’ van het Gravensteen in Gent door enkele linkse organisaties verhinderen. Daarbij werden door de jongerenorganisatie enkele spandoeken naar beneden getrokken. Ook ontstonden er enkele opstootjes waarbij er door de linkerzijde bedreigingen werden geuit ten aanzien van enkele leden van Schild & Vrienden.

Het filmpje dat deze gegevens bundelde werd op korte tijd zeer populair op Facebook. Zo werd het zo’n 300.000 keer bekeken, 1.700 keer gedeeld en behaalde het zo’n 3.000 likes. Uiteindelijk werd het filmpje echter door Facebook verwijderd.

Structureel

“Dit is structureel” zegt Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove tegenover SCEPTR. “Wanneer wij een bericht hebben dat het goed doet, dan spreken linksen in allerlei anonieme groepen af om ons bericht te rapporteren aan Facebook. Met verschillenden beginnen ze dan alles op de Facebookpagina van Schild & Vrienden en mijn persoonlijke pagina te rapporteren aan Facebook. Na een tijdje wist Facebook dat dan. Bij Facebook zijn ze Schild & Vrienden ook niet goed gezind. De mensen die daarover beslissen vinden ons tout court aanstootgevend. Veel kans hebben we daar niet op een eerlijke behandeling.”

Verder is de verwijdering van een statusupdate van Van Langenhove op Facebook opmerkelijk. De oprichter van Schild & Vrienden geeft daar enkele opmerkingen over zijn veelbesproken optreden in ‘Terzake’. Naast het stellen dat een “zware chirurgische ingreep op een biologisch gezond lichaam […] in de meeste gevallen niet de juiste oplossing is”, gaf Van Langenhove aan dat “het belangrijk is dit debat te voeren. Het vrije woord is ons kostbaarste goed”.

Niet de eerste keer

Dat er in besloten groepen op sociale media afspraken worden gemaakt om politieke tegenstanders het zwijgen op te leggen is geen recent gegeven. Zo lekte eerder al uit hoe men staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken, wou ‘trollen’.