Volgens Rusland zijn de Verenigde Staten van plan om de regeringswijk in Damascus in Syrië onder een uitgevonden voorwendsel te bombarderen. Moskou zegt dat het militair zou reageren als door een dergelijke aanval Russische levens in gevaar komen.

Volgens Valery Gerasimov, hoofd van de Russische Generale Staf, beschikt Moskou over informatie dat rebellen in Oost-Ghouta van plan waren om een chemische aanval tegen burgers te vervalsen om de schuld aan het Syrische leger te geven. Volgens Gerasimov zouden de Verenigde Staten van plan zijn om de aanval als voorwendsel te gebruiken om de regeringswijk in Damascus te bombarderen.

Chemische wapens

Hij zei niet wanneer de vermeende aanval zou plaatsvinden, noch verstrekte hij gedetailleerde bewijzen ter ondersteuning van zijn beweringen. Rusland heeft al eerder rebellen in Syrië beschuldigd van het gebruik van giftige stoffen in Oost-Ghouta. Volgens Moskou om Damascus er later van te kunnen beschuldigen.

“In het geval van een bedreiging voor het leven van onze militairen, zullen de Russische strijdkrachten vergeldingsmaatregelen nemen tegen de [door de VS] gebruikte raketten”, aldus Gerasimov.

Volgens het Westen zit Damascus echter achter de eerdere chemische aanvallen. De Syrische regering ontkent dat echter. Nikki Haley, de VS-ambassadeur bij de Verenigde Naties, waarschuwde maandag dat Washington “bereid blijft om op te treden als we dat moeten doen” als de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nalaat op te treden tegen Syrië.