Volgens het Pentagon is terreur niet langer de grootste bedreiging voor de Verenigde Staten. China en Rusland staan weer op nummer één. Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil de NAVO versterken. De strijdmacht moet “dodelijker” worden. Dat schrijft Knack.

James Mattis, Amerikaans minister van Defensie, zei op de voorstelling van het vierjaarlijks strategisch beleidsdocument: “Ons competitief voordeel is afgenomen op elk gebied van oorlogsvoering.” Het volledige document is geheim, maar er werd wel een samenvatting vrijgegeven. De VS geeft meer geld uit aan defensie dan de volgende acht landen in de NAVO samen, maar liefst 886 miljard dollar voor 2019. Het Pentagon zegt dat het Amerikaanse leger dringend moet moderniseren en daarvoor nog meer geld nodig heeft.

De focus van het Amerikaanse leger ligt naar verluidt op “non-state actors”, hiermee bedoelen ze terreurorganisaties zoals Al Qaida of Islamitische Staat. Volgens de vierjaarlijkse National Defense Strategy moet de VS zich voorbereiden op een verhoogde concurrentie en mogelijke conflicten met andere wereldlijke grootmachten zoals Rusland en China. Amerika zou wel militair aanwezig blijven in het Midden-Oosten, maar zal zich meer mengen in Azië en Europa om Rusland en China in te dammen.

In de tekst staat: “De belangrijkste uitdaging voor Amerikaanse welvaart en veiligheid is de heropleving van strategische competitie over lange termijn met revisionistische machten.” Volgens de strategienota wordt het steeds duidelijker dat Rusland en China de wereld willen omvormen naar hun autoritair model. Hierbij komen beide landen tussen in het economische, diplomatische en veiligheidsbeleid van andere landen zoals de VS.

Dominantie

Afgaande op de National Defense Strategy willen de VS overduidelijk de enige dominante wereldmacht blijven. “Winnen” blijft één van de belangrijkste termen in de tekst en daarbij moet de strijdmacht “dodelijker” worden. In tegenstelling tot de ‘America first’gedachtegang van president Donald Trump, pleit de tekst voor het belang van allianties. De tekst zegt dat de NAVO belangrijker is dan ooit tevoren.

Volgens de strategie is een sterk en vrij Europa van levensbelang voor de veiligheid van de VS. “De alliantie zal dienen als afschrikmiddel tegen Russisch avonturisme, terreur en instabiliteit aan de periferie van de NAVO. Tegelijk moet de NAVO zich aanpassen om relevant te blijven, zowel in doelstelling, capaciteit als snelle besluitvorming. We verwachten van onze Europese partners dat ze gevolg geven aan hun beloftes om militaire uitgaven te verhogen en te moderniseren om het bondgenootschap te versterken”, klinkt het.

De eis van de VS dat de militaire uitgaven van haar bondgenoten verhoogd worden, contrasteert wat met het Belgische F-16-debat. Partijen zoals sp.a pleiten ervoor om de uitgaven in Defensie niet te verhogen en het geld dat gebruikt zou worden om de F-16 te vervangen door de F-35, te gebruiken voor onder andere betere pensioenen.