De links-islamitische partij uit Rotterdam, NIDA, krijgt kritiek voor een oude anti-Israël-tweet uit 2014. Dat schrijft Elsevier. In de tweet wordt Israël vergeleken met de terroristische beweging Islamitische Staat (IS). Ook enkele omstreden leden van de partij liggen onder vuur.

De tweet, die dateert uit 2014, vergelijkt Israël met terreurbeweging IS. De tweet veroorzaakte zondag veel ophef op sociale media. Ondanks alle kritiek zegt de partij wel dat ze nog steeds achter de inhoud van de tweet staat. Zelf noemen ze het een ‘provocatieve tweet’. Er volgde een vloedgolf van boze reacties, ook van de linkse partijen PvdA, GroenLinks en SP, die vorige maand nog een alliantie met NIDA aangingen.

Vorige maand werd ook ontdekt dat NIDA gesteund wordt door de Unie van Europese Turkse Democraten (UETD). Deze partij is de Europese tak van de AK-partij van de Turkse president Recep Erdogan. Eerder ontkende NIDA-lijsttrekker Nourdin El Ouali dat er banden waren met de UETD.

NIDA deed in 2014 mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam waar het 2 zetels behaalde. ‘Nida’ betekent ‘oproep’ of ‘stem’ en het woord is ook te vinden in de Koran. De partij zegt zelf geen islamitische partij te zijn, maar eerder een “door de islam geïnspireerde partij die uit is op verbinding”, zo citeert Elsevier Weekblad.

Omstreden NIDA-leden

El Ouali, die vroeger raadslid was voor GroenLinks, is een fervent tegenstander van Israël, zo weet ook Elsevier. In een discussie met Leefbaar Rotterdam-lid Ronald Buijt vorig jaar, vergeleek hij de demonstraties van Erdogan-aanhangers na de mislukte staatsgreep in Turkije, met een brief van de Israëlische partij Likud aan de Rotterdamse gemeenteraad. “Stuur die brief dan maar naar Tel Aviv, en niet naar Rotterdam, want hier weten ze wel wat democratie is. Daar niet”, reageerde El Ouali.

El Ouali werd eerder al gelinkt aan de Moslimbroeders en woonde al meermaals anti-zionistische evenementen bij. Zo was hij in 2016 op een benefietbijeenkomst van de pro-Palestina-groep ISRAA. Hij was ook gastspreker op de ‘Palestinians in Europe Conference’, waar ook de extreemlinkse activist Abou Jahjah sprak.

Naast El Ouali is tevens nummer drie van de partij, Alia Azzouzi omstreden. Ze werkt momenteel als beleidsadviseur bij de gemeente Rotterdam. Eerder was ze actief als vicevoorzitter van de moslimvrouwenorganisatie Al Nisa. Ze was hiernaast persoonlijk assistente van Tariq Ramadan, een Zwitserse islamgeleerde die in Frankrijk werd opgepakt na beschuldigingen rond gewelddadige verkrachtingen.