De ijscoupe ‘Rijpe Negerin’ stond al 20 jaar op de kaart, nu zal restaurant Aen Tafel in Gelmen de naam veranderen na een storm van kritiek op sociale media en zelfs dreigtelefoons. “Onze ‘Rijpe Negerin’ heet voortaan ‘Mwasi Kitoko‘, het Congolees voor ‘mooie dame’. Daar kan toch echt niets mis mee zijn, hé?”

“We hebben het bewuste ijsje nog leren maken bij onze oud-leerkracht aan de Hotelschool”, aldus de uitbaters. “Die noemde het toen nog de ‘Coupe Negresco’.” Omdat ze dat een bizarre naam vonden, schakelden ze de hulp in van een Congolese vriendin. “Zij stelde al lachend de naam de ‘Rijpe Negerin’ voor. Een hilarische naam die perfect paste bij deze twee bolletjes vanille overgoten met advocaat, fruit en chocolademousse.”

Dreigtelefoons

Niet iedereen lijkt echter te kunnen lachen met die naam. Nadat enkele klanten – die de naam van de ijscoupe fantastisch vonden – er een foto van op Facebook zette, regende het negatieve reacties op sociale media. “Ongelofelijk wat voor reacties we allemaal binnen krijgen. Alleen al meer dan 160 via Facebook”, zegt uitbater Jorun Dirix. “Deze heisa hebben we nooit gewild. Ik heb zelf tot mijn zestiende in Congo gewoond.”

Naast de storm van kritiek zouden de uitbaters ook dreigtelefoons ontvangen hebben, wat hen deed besluiten om de naam toch maar te veranderen. “Onze ‘Rijpe Negerin’ heet voortaan ‘Mwasi Kitoko’, het Congolees voor ‘mooi dame’. Daar kan toch echt niets mis mee zijn, hé”, vragen ze zich af. “Het was gewoon een grappige naam. Net zoals er ook een ‘dame blanche’ en een ‘dame noir’ op veel ijskaarten staat. Mag dat dan voortaan ook niet meer?”

(Lees verder onder de tweet.)

De heisa doet terugdenken aan de traditionele ‘negerkoppen’ die uit de etalages van de bakker moesten verdwijnen nadat een Marokkaanse vrouw klacht indiende bij Gelijkekansencentrum Unia. “Dat dit anno 2018 nog kan. Enkele kleurlingen waarmee ik via mijn job in contact kom, waren er ook niet goed van”, reageerde de vrouw toen verontwaardigd.