De Spaanse premier Mariano Rajoy (PP) verdedigde zijn repressieve beleid ten aanzien van Catalonië en bedankte “alle EU-landen” voor hun steun. Hij waarschuwde voor onafhankelijkheidsbewegingen in Italië en Frankrijk. Ook de voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani (EVP), uitte gelijkaardige waarschuwingen.

In een toespraak voor de Europese Volkspartij (EVP) – waartoe ook de Vlaamse CD&V behoort – in Valencia verdedigde de Spaanse premier Mariano Rajoy (PP) de repressie hij ten aanzien van Catalonië hanteerde. Hij waarschuwde de aanwezigen ook voor de onafhankelijkheidsbewegingen van Tirol in Italië en Corsica in Frankrijk. “Het stoppen van de onafhankelijkheidsbewegingen in Europa is een van de grootste uitdagingen voor de EU”, aldus Rajoy.

“Bedankt aan alle EU-landen voor de steun”

“We hebben een aantal geesten uit het verleden die terugkeren, zoals uitsluitend nationalisme, een versie van het populisme dat we in Spanje, maar niet alleen in Spanje, goed kennen”, zegt de Spaanse premier. Hij bedankte ook “alle EU-landen en alle democratieën in de wereld” voor de steun die zij volgens hem aan Spanje hebben gegeven. “Ik wil u bedanken voor uw verdediging van de wet en democratie”, besloot Rajoy.

Ook aanwezig was de voorzitter van het Europees Parlement, de Italiaan Antonio Tajani (EVP). “Het is zeer belangrijk om de eenheid van Spanje te verdedigen. Ik denk dat het belangrijk is om de eenheid van het vaderland, het Europese thuisland, het thuisland van Spanje, het thuisland van Italië, te verdedigen”, aldus Tajani. “Er zijn niet veel kleine landen, er is één thuisland, Italië, Spanje.”

ADVERTENTIE