Vladimir Poetin werd vandaag voor de vierde keer verkozen tot president van Rusland. Hij haalde het overtuigend van zijn tegenkandidaten met 75,5 procent van de stemmen, dat meldt De Standaard.

Bij de verkiezingen van 2012 klokte Poetin af met 63,2 procent van de stemmen, maar dit jaar gaat hij daar ruimschoots boven en haalt hij zo 75,5 procent van de kiezers binnen. Zo wordt hij al voor de vierde keer op rij president. Na de bekendmaking volgde zijn overwinningsspeech waarin hij zei dat de kiezers de realisaties van de afgelopen jaren onder Poetin erkend hebben. Zijn speech sloot hij triomfantelijk af door het aanwezige kiespubliek “Rusland, Rusland” te laten scanderen.

Tegenkandidaten

De oproep van Alexej Navalni om de verkiezingen te boycotten had niet zo’n groot effect, maar de opkomst lag toch aan de lage kant met slechts 59,93 procent van de stemgerechtigden die naar de stembus gingen. Aanhangers van Navalni vermoeden dat het Kremlin deze boycot wou tegengaan door zoveel mogelijk kiezers met bussen onder politiebegeleiding naar de stembureaus te brengen. Daarnaast werden er volgens hen in verschillende stembureaus cadeaus uitgedeeld aan de kiezers of kregen ze kortingsbonnen aangeboden.

Het centrum van Moskou werd al een tijdje overspoeld met aanhangers van Poetin om de overwinning te vieren nog voor de eigenlijke uitslag bekend was. Poetins tegenkandidaten hadden minder te vieren. De kandidaat van de communistische partij, Pavel Groedinin, zou 13 procent van de stemmen binnen gehaald hebben. Op plaats drie staat de ultranationalist Vladimir Zjirinovski met 6,2 procent. Hij wordt gevolgd door Ksenia Sobtsjak, de voormalige tv-presentatrice zou 1,4 procent van de kiezers achter zich hebben.

Verkiezingsfraude

Er waren volgens de Russische ngo Golos, die de verkiezingen heeft geobserveerd, dit jaar ook veel berichten van verkiezingsfraude. Om 12u deze middag, Belgische tijd, had de ngo bijna 2.000 meldingen geteld. Daarnaast waren er ook nog eens veel berichten over werkgevers en universiteiten die hun werknemers en studenten verplichten om te stemmen op hun werk of school zodat ze de stemmen zouden kunnen controleren.

Navalni werd eerder al gerechtelijk veroordeeld en mocht niet deelnemen aan de verkiezingen. Zijn beweging is één van de belangrijkste tegenstanders van het Kremlin. Ook zij meldden honderden fraudegevallen. De groepering stuurde 33.000 waarnemers naar de stembureaus om te controleren hoe de stemmingen verliepen.

Navalni zelf deed hier ook aan mee en verspreidde eerder op de dag beelden via Twitter uit een stembureau in Oost-Rusland. Edward Snowden, de befaamde Amerikaanse klokkenluider die in Rusland asiel kreeg, deed hetzelfde. Veel waarnemers berichtten dat ze belemmerd werden om hun werk goed te doen. De verkiezingscommissie liet alvast weten dat ze de beelden van onder andere Navalni zal onderzoeken.

Naast waarnemers uit eigen land waren er zo’n 1.513 internationale waarnemers aanwezig uit 115 verschillende landen en lieten de verkiezingsautoriteiten weten dat er 291 teams van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) de verkiezing monitorden