De voormalige directrice van Samusocial, Pascale Peraïta, eist zo’n 280.000 euro van de GGC (de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van Brussel-Hoofdstad) en de daklozenorganisatie die haar jarenlang riant betaalde. Volgens Peraïta werden er fouten gemaakt bij haar ontslag.

Gedurende de zomer van 2017 kwam de ene na de andere schokkende praktijk aan het licht die werd gehanteerd door de bestuurders van de Brusselse daklozenorganisatie Samusocial. Zo bleek dat de vzw alleen al in 2016 voor zo’n 60.000 euro aan zitpenningen had uitgedeeld aan haar bestuurders. Dat bestuur was doorspekt met PS-leden waaronder de toenmalige Brusselse burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitter Pascale Peraïta.

Ondanks dit alles probeerde Peraïta kort daarna opnieuw haar functie van directrice op te nemen. De daklozenorganisatie had het echter wel gehad met Peraïta en zette haar per direct aan de deur. Bij dat ontslag werden volgens de advocaat van de voormalige directrice niet alle regeltjes gevolgd. Zo besliste volgens de advocaat de Brusselse regering – en niet Samusocial – over Peraïta haar ontslag. Dat zou tegen de regels zijn.

Tegenclaim?

Concreet dagvaardde de advocaat van Peraïta zowel Samusocial als de GGC. Dit laatste orgaan zou volgens haar druk hebben gezet op de daklozenorganisatie om haar ontslag te bekomen. Peraïta eist van haar voormalige werkgever en de GGC zo’n 280.000 euro bruto als ontslagvergoeding. Mogelijk komt daar nog een premie bij die Peraïta ontving van het OCMW.

De 280.000 euro die Peraïta van Samusocial eist dient ook in verband te worden gebracht met wat de onderzoekscommissie eerder concludeerde. Zo zouden volgens de onderzoekscommissie de leden van de raad van bestuur van Samusocial zo’n 110.000 euro aan zitpenningen moeten terugbetalen.

SamuScandale

De onthullingen rond Samusocial hebben reeds zware politieke gevolgen gehad. De hele PS kwam twee maanden geleden in opspraak toen bleek dat de Samusocial in 2016 alleen al 60.000 euro aan zitpenningen uitdeelde aan het bestuur dat vol zat met PS’ers. Het zou gegaan hebben om 140 euro per zitting per persoon, maar voor de vele vergaderingen bleek geen bewijs voorhanden te zijn. Hierna bleek dan nog eens dat de opgestreken zitgelden van Peraïta en Mayeur hoger zouden zijn dan aangenomen.

De hele affaire leidde tot het ontslag van Mayeur als burgemeester en Pascale Peraïta als OCMW-raad-voorzitster. Dit werd opgevolgd door een heuse regeringscrisis in Brussel en Wallonië alwaar de positie van de PS onhoudbaar werd voor coalitiepartner cdH van Benoît Lutgen.