De rechtsnationalistische Europese fractie ‘Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheid’ (ENF) is een partij rijker. Het gaat om de Bulgaarse Volya-partij, geleid door Weselin Mareschki. Mareschki omschreef zichzelf eerder als een Bulgaarse Trump.

In het Europees Parlement zitten parlementsleden niet per lidstaat, maar per ideologische strekking. Zo zitten bij de liberale ALDE-fractie niet alleen de Vlaamse Open Vld, maar ook onder meer de Nederlandse VVD. In de ENF zitten dan weer naast Vlaams Belang, onder meer het Franse Front National en de Italiaanse Lega. In de fractie van de Europese rechtsnationalisten (Europa van Naties en Vrijheid – ENF) zit ook de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders.

Bulgaarse Trump

Op een persconferentie legde partijleider Weselin Mareschki de situatie in zijn land uit. Hij had het met name over de wijdverbreide corruptie die in Bulgarije heerst. Hij beklemtoonde ook zijn visie op Europa, die aansluit bij die van het ENF: “vrijheid voor de volkeren van Europa, weigering van een gecentraliseerde EU en patriottisme.”

Mareschki, een succesvol zakenman, verraste vriend en vijand door 11 procent in de eerste ronde van de Bulgaarse presidentsverkiezingen van 2016 te halen. Daarmee zat hij ver boven de voorspellingen van de opiniepeilingen. Het was een grote prestatie voor een campagne met weinig evenementen en zonder reclamebudget.

Mareschki omschreef zichzelf als de “Bulgaarse Trump”. “Ik geloof dat ik een kandidaat ben als Donald Trump“, aldus Mareschki. “En wij zullen de wereld kunnen veranderen.” Hij predikt patriottisme, strenge immigratiecontroles, vriendschappelijke betrekkingen met Moskou en vooral de noodzaak om “het vuilnis van een corrupt politiek establishment” weg te vegen.