In Oxford, in het Verenigd Koninkrijk, zijn zeven mannen – van Pakistaanse origine – schuldig bevonden aan het verkrachten van minderjarige meisjes tussen de 13 en de 17 jaar oud. 

De mannen tussen ontkenden wat aanklagers “seksuele uitbuiting op grote schaal” noemden, maar werden alsnog schuldig bevonden aan  de aanklachten, waaronder meerdere aanklachten van verkrachting, grove mishandeling, onrechtmatige gevangenneming en het leveren van drugs.

“Shagwagon”

De schuldigen werden genoemd als Assad Hussain, Moinul Islam, Raheem Ahmed, Kamran Khan, Kameer Iqbal, Alladitta Yousaf, en Khalid Hussain. Twee anderen, Saboor Abdul en Haji Khan, werden vrijgesproken van alle beschuldigingen. Hun vijf “kwetsbare vrouwelijke slachtoffers” waren 13 tot 17 jaar toen zij van 1998 tot 2005 werden mishandeld.

“Systematische en wijdverbreide kinderlokkerij, dat is wat deze zaak heeft onthuld”, aldus rechter Peter Ross. Slachtoffers zeiden zij tot seks werden gedwongen, drank en drugs kregen en werden meegenomen naar “seksfeestjes”. Een aantal beschreef ook een busje dat de “shagwagon” – ‘to shag’ is Engels jargon voor geslachtsgemeenschap – werd genoemd, met een kentekenplaatje die eindigt op “SHG”, waar misbruik en zelfs groepsverkrachtingen plaatsvonden.

Rotherham en Telford

Enkele weken geleden kwam nog aan het licht dat tot wel 1.000 tienermeisjes werden sinds de jaren tachtig in het Britse Telford door een – voornamelijk Pakistaanse – pedofielenbende gedrogeerd en misbruikt. Beide zaken roepen herinneringen op aan het Rotherham-schandaal. In Rotherham werden zo’n 1.400 jonge meisjes misbruikt. De politie en de gemeente waren jarenlang van de feiten op de hoogte, maar grepen niet in. Een van de redenen waarom dit niet gebeurde, was de angst om als racist bestempeld te worden, vanwege de Pakistaanse achtergrond van de daders.

Vorig jaar kwam de denktank Quilliam tot de vaststelling dat 84 procent van de veroordeelde pedofielen in het Verenigd Koninkrijk deze origine hadden. Blanke pedofielen zouden vaak alleen handelen, terwijl “Aziatische daders” zich veelal in zogenoemde ‘grooming’-bendes organiseerden.