Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), kan zich aan een nieuwe “Mars voor solidariteit en mensenrechten” verwachten wanneer hij volgende week een lezing in Leuven geeft. Dat kondigden de initiatiefnemers op Facebook aan. 

Bij de woorden ‘Francken’, ‘lezing’ en ‘universiteit’ hoort veelal nog een vierde woord: protest. Zo werden onder andere al de lezingen van Francken aan de UGent en de VUB verstoord door studentenacties.

Of de lezing van Francken in Leuven van hetzelfde bedje ziek zal zijn, valt vooralsnog moeilijk te voorspellen al kan de vorige “Mars voor solidariteit en mensenrechten” wel een indicatie geven. Toen benaderden volgens Dries Van Langenhove, oprichter Schild en Vrienden, “de actievoerders […] de aanwezige studenten agressief en bekogelden hen zelfs met blikken bier”.

“Heersen ten koste van de zwaksten”

De organisatoren pikken het niet dat de meerderheidspartijen aan een voorstel werken dat het mogelijk maakt om een woning te betreden waar er illegalen verblijven. Dit toont volgens de organisatoren aan dat mensenrechten voor Francken een obstakel [zijn] dat aan de kant moet worden geschoven”.

Het doel van de staatssecretaris volgens de organisatoren: verschillende bevolkingsgroepen tegen elkaar [opzetten] om beter te kunnen heersen, ten koste van de zwaksten in de samenleving. Met een visual over hoeveel een ‘niet-westerse’ migrant gedurende heel zijn leven kost verspreidt N-VA het idee dat het de migranten zijn die onze sociale zekerheid bedreigen. Dat terwijl het net het besparingsbeleid van N-VA zelf is dat de sociale zekerheid in gevaar brengt. Waar lijdt de logica die de waarde van een mensenleven afmeet aan haar kost ons naar toe?”

Steun (extreem)links middenveld

Volgens de organisatoren kan hun actie op de steun van verschillende (extreem)linkse organisaties, zoals de PVDA-afdeling van Vlaams-Brabant en de jongerenafdeling van diezelfde partij, rekenen. Verder ondersteunen onder meer Furia, Kif kif, Victoria Deluxe en Globe Aroma de protestactie.