België werkt mee aan een Amerikaanse geheime operatie in Syrië en Irak die ‘foreign terrorist fighters’ of ‘Syriëstrijders’ afkomstig uit Europa en andere Westerse landen opspoort en uitschakelt. Dit kwam VRT NWS te weten. België levert echter louter inlichtingen aan en schakelde niet zelf terroristen uit.

Operatie Gallant Phoenix werd onder leiding van de VS gestart in 2015. Door middel van inlichtingen allerhande, onder meer verkregen door het ontleden van laptops en gsm’s van foreign terrorist fighters, speurt men deze terroristen op om ze te doden. Zo werd na de slag om Mosoel in 2017 heel veel belangrijke informatie vergaard.

Gallant Phoenix

Gallant Phoenix wordt georganiseerd vanuit een Amerikaanse basis in Jordanië, wat naast Syrië en Irak ligt. Hier wordt het analysewerk gedaan en verwerkt men alles in een databank. Intussen nemen 21 landen deel aan Gallant Phoenix, waaronder ook Duitsland en dus België.

Het Belgische werk in deze operatie wordt verricht door de Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid (ADIV), de Belgische militaire inlichtingendienst. Aanvankelijk was er sprake van deelname van onze Special Forces Group, de Belgische elite-eenheden, maar hiervan werd afgezien.

Vorig jaar kwamen nog berichten naar boven die aantoonden dat tevens Frankrijk jihadisten ‘van eigen bodem’ opjaagt in Irak. Franse speciale eenheden zoeken actief naar Franse staatsburgers die zich aansloten bij IS om ze uit te schakelen, zo bleek in mei 2017. Ook de Britse Defensieminister liet eind vorig jaar nog weten dat het de bedoeling is dat Britse foreign terrorist fighters nooit meer terugkeren naar hun ‘thuisland’.