In Zweden verscheen zopas een nieuw onderzoek waarin staat dat verschillende Zweedse organisaties banden hebben met het radicaal islamitische Moslimbroederschap, dat meldt Sverige Radio. De Moslimbroeders zijn in een aantal landen verbannen maar worden in Zweden gelinkt aan organisaties zoals de Zweedse Islamitische Federatie en de moskee van Stockholm

Het nieuwe onderzoek kwam er naar aanleiding van een zwaar bekritiseerd rapport over de verspreiding van het Moslimbroederschap vorig jaar. De MSB, een Zweedse overheidsinstantie die instaat voor de nationale veiligheid, publiceerde het nieuwe rapport. Het onderzoek kwam er om de vraag te stellen of een organisatie die gelinkt wordt aan de Moslimbroeders, nog verdere overheidssteun mag krijgen.

De Moslimbroeders ontstonden in 1928 in Egypte. Het is een pan-islamitische organisatie met leden in ongeveer 70 landen. Het broederschap wordt in landen zoals Rusland, Egypte, Saudi-Arabië… beschouwd als een terroristische organisatie. In Zweden is de groepering actief sinds eind jaren ’70.

Vervolgrapport

Het nieuwe rapport heet ‘islamitisch activisme in een multiculturele context’, en werd geschreven door antropoloog Aje Carlbom van de universiteit van Malmö. In het rapport staat onder andere dat de Zweedse Islamitische Federatie, de moskee van Stockholm, de Jong Zweedse Moslims en de Raad voor Zweedse Moslims banden hebben met het Moslimbroederschap. Deze laatste wordt beschreven als een “conservatieve beweging met een islamitische ideologie”. 

Volgens Carlbom willen de Moslimbroeders mensen en bij uitbreiding de hele gemeenschap in islamitische richting duwen door hun gedachtegoed te veranderen. Hierdoor stelt Carlbom de vraag of dergelijke organisaties in aanmerking komen voor overheidssteun.

Een eerdere studie concludeerde dat islamisten een parallelle sociale structuur uitbouwden die de Zweedse waarden bedreigen. Dit onderzoek werd beschouwd als onwetenschappelijk. Carlboms onderzoek wordt nu gezien als een vervolg van het vorige rapport. Hij baseert zich op voorgaande studies, verschillende documenten over het onderwerp en vijftien interviews die hij deed. Twee van deze interviews waren volgens hem met mensen die eerder lid waren van het Moslimbroederschap.

Temmam Asbai, voorzitter van de Islamitische Federatie, ontkent dat er banden zijn met het Moslimbroederschap. Hij zegt dat zijn organisatie een Zweedse organisatie is die door niemand anders bestuurd wordt. Asbai stelt ook dat ontzeggen van financiering voor bepaalde organisaties een manier is om hen het zwijgen op te leggen. “Wat Carlbom doet is bepaalde politieke actoren een zondebok geven voor het gefaalde Zweedse integratiebeleid van de afgelopen jaren”, antwoord Asbai.