Noord-Korea is bereid om zijn kernwapenprogramma’s de bevriezen als de VS bereid zijn om mee aan de tafel te zitten. Pyongyang zegt ook bereid te zijn die programma’s op te geven, indien het garanties krijgt dat het “zelf niet militair bedreigd wordt”.

Noord-Korea zou bereid zijn om te praten over het opgeven van zijn kernwapens. Als onderdeel van het beginnen van rechtstreekse besprekingen met de Verenigde Staten zal het ook zijn kernwapen- en raketprogramma’s bevriezen. Deze opmerkelijke vermindering in spanningen komt er na een bezoek aan Noord-Korea door hooggeplaatste Zuid-Koreaanse politici.

“Veiligheid regime waarborgen”

Bovendien zal de leider van Noord-Korea, Kim Jong-un, zijn Zuid-Koreaanse tegenhanger, Moon Jae-in, eind april ontmoeten op de eerste top van zijn soort in meer dan een decennium. De twee zullen elkaar aan de sterk gemilitariseerde grens in Panmunjom ontmoeten. Noord-Korea beloofde geen conventionele of kernwapens te gebruiken tegen zijn buurland, ondanks de veelvuldige voorafgaande bedreigingen van Pyongyang.

“Het Noorden bevestigde duidelijk zijn engagement voor de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland en zei dat het geen reden zou hebben om kernwapens te bezitten, als de veiligheid van zijn regime gewaarborgd zou worden en als de militaire bedreigingen tegen Noord-Korea zouden worden weggenomen”, zei een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president.

“Het Zuiden en het Noorden zijn overeengekomen om een rechtstreekse telefoonlijn tussen hun leiders in het leven te roepen”, aldus de woordvoerder. “Dit moet een nauw overleg en een vermindering de militaire spanningen mogelijk maken.”

Trump reageert voorzichtig postief

Ook de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) reageerde al op de ontwikkelingen via Twitter. “Mogelijke vooruitgang in de gesprekken met Noord-Korea”, schrijft Trump “Voor het eerst sinds vele jaren leveren alle betrokken partijen een serieuze inspanning. De wereld kijkt en wacht! Misschien valse hoop, maar de VS zijn bereid om in beide richtingen hard te werken!”

Het is nog maar de vraag hoe realistisch de eisen van Noord-Korea zijn. Het wegnemen van militaire bedreigingen tegen Noord-Korea kan geïnterpreteerd worden als een eis tot terugtrekking van de VS uit Japan en Zuid-Korea. Dat lijkt vooralsnog niet evident.