Meer dan 2 jaar na de voorstelling van de ‘law-and-order’-plannen van de regering in de kerstvakantie van 2015 is er amper iets te merken van de aangekondigde grotere politiemacht op de straten. De regering zou een 20-tal hervormingen doorvoeren, waaronder 2.500 politie-agenten vrijmaken voor het ‘echte’ kernwerk van de politie. Dit door het uitbesteden van een aantal diensten en het aantrekken van militairen. De Tijd brengt echter dat hiervan weinig of niets is gerealiseerd. Slechts 98 agenten van de beloofde 2.500 zijn ingezet in kader van het ‘kerntakenplan’.

Op basis van informatie opgevraagd door N-VA-Kamerlid Koenraad Degroot aan Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) blijkt dat er nauwelijks iets is gerealiseerd inzake de opwaardering van de politiekerntaken. Slechts 98 agenten zijn ingezet in dit kader. Hiervan zijn 55 agenten geheralloceerd door de politie te paard af te bouwen en 25 door te stoppen met verkeersopleidingen voor kinderen.

“Gaan binnenkort nog 100 man vrijmaken”

Bij het kabinet van Jambon reageert men op de vragen van De Tijd met een nieuwe aankondiging. Woensdag is er namelijk een protocol met gerechtsdeurwaarders ondertekend waardoor deurwaarders minder frequent moeten vergezeld worden door politie. “Dat moet op termijn nog eens 100 voltijdse wijkagenten vrijmaken”, vertelt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van Jambon. “Maar eerst moet daarvoor een systeem aangekocht worden dat aan de politiedatabank gelinkt is. De gerechtsdeurwaarders kunnen daarmee zelf het risico nagaan van de persoon die ze bezoeken.”

De andere beloofde hervormingen krijgen geen datum opgeplakt. Bronnen van De Tijd vertellen echter dat men de plannen in 2015 niet goed inschatte inzake prijs en haalbaarheid. “We boeken gestaag vooruitgang”, vertelt Jambons woordvoerder evenwel. “We wisten dat het moeizaam zou gaan, maar je moet er nu eenmaal aan beginnen.”

“Stoere aankondigingen staan haaks op beleidsdaden”

Bij de rechtse oppositiepartij Vlaams Belang – al sinds jaar en dag voorstander van meer blauw op straat – is het oordeel hard. “Jambon beloofde bij het begin van de legislatuur de structurele ondercapaciteit prioritair aan te pakken. Vier jaar later blijken het ook hier woorden in de wind”, zo vertelt partijvoorzitter Tom Van Grieken aan SCEPTR. “Er lijkt een patroon te ontstaan binnen deze regering waarbij de stoere aankondigingen steeds meer haaks komen te staan op de beleidsdaden. Van het migratiebeleid, over de begroting, tot het justitie-en veiligheidsbeleid.”

Eind vorig jaar bleek na onderzoek van SCEPTR dat ook de belofte van Justitieminister Koen Geens (CD&V) – om alle uitgesproken korte celstraffen effectief uit te voeren – meer dan twee jaar na datum loos blijft. En eerder deze week bleek dan weer dat het aantal repatriëringen van vreemdelingen naar het land van herkomst daalt. Dit voor het tweede jaar op rij, net als het aantal vrijwillige terugkeren.