De nieuwe hoofdredacteur van het gerenommeerde tijdschrift ‘National Geographic’, Susan Goldberg, excuseert zich naar aanleiding van de nieuwste editie van het magazine voor de “tientallen jaren” aan “racistische verslaggeving”. De politiek correcte mediastunt komt ongeveer een jaar nadat ook een ‘gender-editie’ werd uitgebracht waarin de gendertransformatie van een 9-jarig kind werd gehuldigd.

“Ik ben de tiende hoofdredacteur van National Geographic sinds het ontstaan van dit blad in 1888. Ik ben de eerste vrouw en de eerste Jood, een lid van twee groepen die hier ook werden gediscrimineerd”, zo schrijft Goldberg in een inleidend stuk op de website. “Het doet pijn om de verschrikkelijke verhalen uit het verleden van ons tijdschrift te delen. Maar wanneer we beslisten om de april-editie te wijden aan het onderwerp van ras, vonden we het correct om eerst onze eigen geschiedenis te examineren, vooraleer we onze verslaggeving wenden tot anderen”.

‘Wilde Aborigals’

In het editoriaal artikel van Goldberg wordt ver terug gegaan in de tijd. Zo wordt aangehaald dat in een editie uit 1916 de oorspronkelijke inwoners van Australië, de Aboriginals, worden beschreven als “wilden” die “de laagste intelligentie-rangschikkingen behalen in de mensheid”.

Een ander voorbeeld dat volgens de redactie van Goldberg blijk geeft van de racistische geschiedenis van National Geographic betreft een stuk uit 1941 waarin de term “Pickaninny” te lezen valt. Dit in een reportage over katoenhandel in een haven in Californië. Dat woord is een beladen term bedoeld voor zwarte kinderen.

Te veel aandacht voor kroning Haile Selassie?

Foto: National Geograpic. Een editie uit 2017 figureerde een jongen die transformeerde tot meisje.
Een moraliserende editie uit 2017.

Vervolgens wordt het ‘bezwarend’ materiaal relatiever. Zo wordt aangehaald dat in 1930 een National Geographic-reporter werd gestuurd naar Ethiopië voor de kroning van keizer Haile Selassie. Dit voor een reportage die maar liefst 14.000 woorden zou gaan bevatten en 83 foto’s. Maar, “als een ceremonie ter ere van een zwarte man in 1930 zou hebben plaatsgevonden in Amerika in plaats van Ethiopië, zou je haast kunnen garanderen dat er helemaal geen verhaal zou zijn gebracht”, aldus een speculerende Goldberg. Een wat bizarre vergelijking gezien evenementen waarbij zwarte mannen zoals de boksers Joe Louis of de latere Muhammed Ali werden geëerd, destijds wel heel veel Amerikaanse media-aandacht kregen.

Naast bovenstaande voorbeelden wordt nog een artikel uit 1956 aangehaald dat handelt over koloniale herenhuizen uit de 18de eeuw in de Amerikaanse deelstaat Virginia. De gebouwen “staan voor een hoofdstuk uit dit lands geschiedenis waarop elke Amerikaan trots kan zijn”, zo leest men in het oude artikel. Mag niet, volgens Goldberg, want die gebouwen zijn gebouwd door slavenarbeid.

“Ras is geen biologisch construct […], maar een sociaal construct dat verschrikkelijke gevolgen kan hebben”, zo besluit de hoofdredacteur. “Zoveel van de wreedheden van de afgelopen eeuwen kunnen teruggeleid worden tot de idee dat het ene ras inferieur is aan een ander. Raciale grenzen blijven onze politiek, buurten en zelfbewustzijn vormgeven.”

ADVERTENTIE