De Nederlandse regering stopt de steun aan rebellen in de Syrische provincie Idlib. Het gebied zou immers grotendeel in handen zijn van jihadisten met banden aan Al-Qaeda. De Nederlandse regering gaf de afgelopen jaren miljoenen uit aan de zogenaamde “gematigde gewapende oppositie”.

In een brief aan de Nederlandse Tweede Kamer schrijven minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) en minister voor Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66) dat zij de situatie in de Syrische provincie Idlib weinig hoopgevend vinden.

“Gematigde gewapende oppositie”

“In het door oppositiegroepen gecontroleerde deel van Idlib woedt een machtsstrijd tussen het aan Al Qaeda gelieerde Hay’at Tahrir es-Sham (HTS) en enkele strengreligieuze strijdgroepen die zich voor de gelegenheid presenteren onder de noemer Jabhat Tahrir Souria (JTS)”, staat in de brief te lezen. “Meer gematigde strijdgroepen houden zich vooralsnog afzijdig en hebben ook niet de slagkracht om een doorslaggevende rol te spelen.”

Om die reden wil de Nederlandse regering de zogenoemde ‘Non Lethal Assistance’ (NLA), aan wat de regering de “Syrische gematigde gewapende oppositie” noemt, in Idlib stopzetten. “Het kabinet constateert dat de mogelijkheden om deze groepen te ondersteunen met NLA te beperkt zijn geworden”, schrijven de ministers. Wel blijft de Nederlandse regering de “gematigde gewapende oppositie” in het zuiden van Syrië wel steunen met ‘Non Lethal Assistance’. Volgens de regering zou de situatie in dat deel van het land relatief stabiel zijn.

‘White Helmets’

De Nederlandse regering doneerde de voorbije jaren ook vier miljoen euro aan de zogenoemde ‘White Helmets’. Dat zijn vrijwilligers die vooral in de media verschenen omdat zij na bombardementen slachtoffers van onder het puin wisten te halen. Zij speelden de hoofdrol in een gelijknamige documentaire die een Oscar in de wacht sleepte. Er doken echter ook beelden op van Witte Helmen die een publieke executie uitvoerden, ook zouden leden van de organisatie geweld gebruikt hebben tegen politieke en religieuze tegenstanders.