Woensdag werd het Loubna Lafquiri-plein ingehuldigd in Molenbeek. Loubna Lafquiri kwam om tijdens de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016. “Het is een mooi antwoord op iedereen die ons probeert te verdelen. Iedereen heeft zijn plaats in België”, reageerde Mohammed El Bachiri, de man van Loubna Lafquiri.

De 34-jarige Loubna Lafquiri was sportlerares op de Al Ghazali-school in Etterbeek en was onderweg naar school toen ze omkwam bij de terroristische aanslag in het metrostation van Maalbeek. Samen met Loubna Lafquiri lieten nog 20 anderen (inclusief aanslagpleger Khalid El Bakraoui) het leven.

Symbolisch

Vandaag huldigde de gemeente Molenbeek het Loubna Lafquiri-plein in, ter herdenking van de aanslagen. Het Loubna Lafquiriplein moet naar verluidt de jonge vrouw vereeuwigen. Een honderdtal Molenbekenaars zakten af naar het plein voor de officiële inhuldiging. Daarnaast waren het schepencollege van Molenbeek, haar man Mohammed El Bachiri, haar familie en zelfs de ambassadeur aanwezig op de plechtigheid.

Loubna’s man Mohammed El Bachiri is naar eigen zeggen bijzonder tevreden dat het plein naar Loubna vernoemd werd. “Een Belgisch-Marokkaanse, dat is symbolisch heel sterk”, aldus El Bachiri. “Het is een mooi antwoord op iedereen die ons probeert te verdelen. Iedereen heeft zijn plaats in België.” Bij de inhuldiging van het plein las El Bachiri enkele passages van zijn boek ‘Jihad van liefde voor’, dat hij schreef na de aanslag.

Ook burgemeester Françoise Schepmans (MR) toonde zich tevreden en zag symboliek in de benaming van het plein. “Loubna was alles wat de terroristen verfoeiden, een moderne moslima die samen met haar Mohammed plannen maakte voor de toekomst”, aldus burgemeester Schepmans. “Wij zullen niet toegeven aan de haat die de terroristen wilden binnenbrengen in onze gemeenschap.”