Van de 45.601 uitwijzingsbevelen die illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers in 2017 in ons land kregen, werden er slechts 8.536 effectief uitgevoerd. “Sinds het aantreden van Francken is er amper 20 procent kans dat een uitwijzingsbevel ook effectief wordt uitgevoerd. Die eenvoudige kansberekening is diep doorgedrongen in het illegalencircuit”, aldus Barbara Pas (Vlaams Belang).

Vorig jaar werden in ons land in totaal 45.601 uitwijzingsbevelen uitgevaardigd. Het gaat om illegalen of uitgeprocedeerde asielzoekers die een bevel krijgen ons grondgebied te verlaten. Die bevelen worden echter al te vaak niet opgevolgd. Veel van de briefjes met die bevelen ons grondgebied te verlaten, worden bijvoorbeeld door politie teruggevonden op snelwegparkings waar veel illegalen vertoeven en proberen in vrachtwagens te klimmen.

4 op 5 niet uitgevoerd

Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas vroeg de exacte cijfers op van het aantal uitgeschreven uitwijzingen en het aantal effectief uitgevoerde uitwijzingen. Van de 45.601 uitwijzingen in ons land in 2017, werden er 8.536 effectief uitgevoerd. Dat is dus minder dan 1 op 5. Bovendien ging het in 19.551 gevallen om illegalen die eerder al één of meerdere uitwijzingsbevelen hadden gekregen, maar die dus telkens aan hun laars lapten.

Volgens Vlaams Belang en Barbara Pas zorgt het lakse terugkeerbeleid ervoor dat illegalen zich weinig of niets aantrekken van hun uitwijzing, en zorgt het voor een aanzuigeffect. “Sinds het aantreden van Francken is er amper 20 procent kans dat een uitwijzingsbevel ook effectief wordt uitgevoerd. Die eenvoudige kansberekening is diep doorgedrongen in het illegalencircuit”, aldus Pas.

“Die eenvoudige kansberekening is diep doorgedrongen in het illegalencircuit”

Ondertussen zouden ongeveer 200.000 illegalen in ons land verblijven. “Van een trendbreuk in het asielbeleid is ook onder deze regering allesbehalve sprake”, klinkt het. “Het spreekt voor zich dat bij ongewijzigd beleid het leger illegalen – vandaag goed voor 200.000 mensen – in onze steden nog verder zal aangroeien, en de N-VA vandaag organiseert wat ze gisteren bestreed: een volgende collectieve regularisatieronde.”

ADVERTENTIE