De algemene trend van de Nederlandse lokale verkiezingen van gisteren is dat de lokale partijen het zeer goed deden. Naast de lokale partijen was vooral GroenLinks de grote winnaar, ten koste van traditioneel links. De rechtsnationalistische FvD komt met drie zetels in de Amsterdamse gemeenteraad. Opvallende trend in Rotterdam is dat een op de zes mensen voor een islamitisch getinte partij stemde.

Over het algemeen deden de lokale partijen het zeer goed. Als men al deze partijen als één partij zou zien, zouden zij zelfs de grootste zijn en meer dan 30 procent van de stemmen halen. In totaal werd in 164 van de 335 gemeenten een lokale partij de grootste. Van de gevestigde partijen deed de christendemocratische CDA het het best, met lichte voorsprong op de liberale VVD van premier Mark Rutte.

GroenLinks wint Amsterdam, FvD ook in de gemeenteraad

De grote winnaar in Amsterdam was GroenLinks, dat meteen de grootste partij van de stad werd. De partij werd ook de grootste in elf andere gemeenten, waaronder Utrecht, Delft en Arnhem. De partij deed het vooral goed ten koste van de traditionele linkse partijen, zoals de sociaaldemocratische PvdA. Het is een trend die zich al langer in Nederland voltrekt. Ook de Partij voor de Dieren deelt mee in de teloorgang van traditioneel links.

De andere winnaar in Amsterdam is het rechtsnationalistische Forum voor Democratie van Thierry Baudet. De nieuwkomer behaalde meteen zes procent van de stemmen, oftewel drie zetels. Amsterdam, dat traditioneel als een ‘links bastion’ wordt gezien, was overigens de enige stad waar de partij deelnam aan de verkiezingen.

Leefbaar blijft grootste in Rotterdam

In Rotterdam bleef de rechtse lokale partij Leefbaar Rotterdam, van wijlen Pim Fortuyn, afgetekend de grootste, al moest de partij een licht verlies incasseren. Ook de PVV van Geert Wilders, die in Rotterdam voor het eerst deelnam, kwam in de gemeenteraad terecht. In de rest van het land doet de partij het wel minder goed dan eerst gehoopt werd en in Den Haag verliest de partij zelfs fors. Opvallend is dat de islamitische partijen DENK en NIDA samen 1 op de 6 Rotterdammers wisten te bekoren. Nieuwkomer DENK kwam op maar liefst dertien plaatsen in de gemeenteraad terecht.

In Den Haag boekte Groep De Mos, van oud-PVV’er Richard de Mos, een monsterscore. “Ik heb hart, ziel en zaligheid erin gegooid”, aldus De Mos. “Raadslid is geen dikbetaalde baan. En ik heb heel veel daarvoor gelaten omdat ik van deze stad hou. Ik vind dit de mooiste stad van Nederland.” Hij noemt het geheim van zijn succes de zogenoemde ‘ombudsmanpolitiek’, het luisteren naar en het oplossen van de praktische bekommernissen van de bevolking.

De andere grote verliezer, naast de PvdA, van de verkiezingen is het linksliberale D66 van Alexander Pechtold. “We hadden goud, maar hebben in veel gemeenten nu zilver”, aldus Pechtold. “We hebben ingeleverd, maar wel een plek op het podium.” Hier en daar gaan echter stemmen op dat de politieke houdbaarheidsdatum van Pechtold bereikt is. 

Stemadvies in het Turks

Er werden hier en daar onregelmatigheden vastgesteld. Zo zouden medewerkers in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer stemmers vergezellen in het stemhokje, uitleg geven in het Turks en zelfs stemadvies geven. De Gemeente Amsterdam ontkent echter dat de feiten hebben plaatsgevonden. Ook in de Rotterdamse Afrikaanderwijk zou een Turkse vrouw in het Turks stemadvies hebben gegeven.