De regering van premier Charles Michel (MR) wil graag de regeling die voorziet in noodhulp voor illegalen in ons land strenger maken. Men wil namelijk dat artsen die dringende hulp voorzien aan illegalen zullen gecontroleerd worden op het naleven van de wet. Dit na afloop van de behandeling. Volgens minister van Maatschappelijke Integratie Denis Ducarme (MR) wordt misbruik gemaakt van de regeling. Klopt niet, zeggen een 100-tal linksprogressieve artsen in een open brief in De Morgen. Bij de ondertekenaars gynaecologe Petra De Sutter (Groen), Twitter-activist Marc Van Ranst en Xavier de Béthune van de linkse ngo ‘Dokters van de Wereld’.

Volgens Ducarme misbruiken illegalen te veel de regeling van dringende ziektehulp. Hij baseert zich hiervoor op een rapport uit 2016. Maar, “twaalf dossiers op tweehonderd, oftewel 6 procent, [zijn] moeilijk massaal te noemen”, weerklinkt het in de brief van een honderdtal artsen.

“Verkeerde definitie”

“Het rapport gaat ook uit van de verkeerde definitie van dringende medische hulp. De correcte definitie is gebaseerd op een Koninklijk Besluit van 1996 en heeft betrekking op alle medische, preventieve en curatieve zorgen”, zo kan men verder lezen in de brief. “De hulp is dus niet beperkt tot urgente zorgen. Iemand zonder papieren en middelen, maar bijvoorbeeld diabetes, heeft in principe recht op dringende medische hulp.”

Dat zegt ook ondertekenaar dokter Erika Vlieghe op Radio 1. “De regering wil overgaan tot het louter voorzien van urgente zorg, maar dat is niet hetzelfde als dringende zorg”, aldus Vlieghe. Gevraagd wat het verschil is tussen urgent en dringend, vertelt de arts dat ook de zorg die jaren en maanden voor acute zaken zoals een infarct liggen, behoren tot dringende zorg. Vlieghe wijst ook op het ethische plicht die dokters hebben naar de gehele populatie “als ze nu de juiste papieren hebben of niet”.

Vandaag wordt de nieuwe regeling gestemd in de Kamer.