Binnenkort vindt in Gent een stille mars plaats om de plaasmoorde op blanke boeren in Zuid-Afrika aan te kaarten. Vanuit links wordt er echter een tegenbetoging georganiseerd om de stille mars te boycotten. “De ervaring leert ons dat indien er geen sterke tegenreactie komt op deze provocaties, de fascisten steeds verder zullen gaan”, klinkt het.

Sedert het einde van de Apartheid in 1994 en de machtsovername van het ANC, zijn de zogenaamde ‘plaasmoorde’ schering en inslag in Zuid-Afrika. Tussen 1994 en 2010 zouden volgens niet officiële statistieken – de Zuid-Afrikaanse regering weigerde vanaf een bepaald moment statistieken daaromtrent bij te houden – 3770 blanke boeren vermoord zijn. Naast moorden worden er ook dagelijks gruwelijke overvallen en verkrachtingen gepleegd op blanke boeren en hun familie.

“Mainstream media negeert de kwestie”

In onze media wordt er amper tot geen aandacht gevestigd op de problematiek in Zuid-Afrika. Studentenvereniging NSV organiseerde daarom een stille mars om de kwestie onder de aandacht te brengen. “De noodkreten van de Zuid-Afrikaanse boeren vallen in dovemans oren. De mainstream media negeert de kwestie”, klinkt het. “Slechts weinig mensen zijn zich er van bewust dat er in Zuid-Afrika een genocide aan de gang is.”

Het feit dat men de problemen in Zuid-Afrika wil aankaarten, is een doorn in het oog van enkele linkse organisaties. Er werd dan ook een tegenbetoging georganiseerd om de stille mars te boycotten. De ‘Syndicalisten TEGEN Fascisme’ lanceerden een oproep voor een “anti-NSV betoging”. “De ervaring leert ons dat indien er geen sterke tegenreactie komt op deze provocaties, de fascisten steeds verder zullen gaan”, klinkt het. “VERZET is hoognodig, niet morgen maar VANDAAG!”

De organisatoren van de stille mars begrijpen naar eigen zeggen niets van de georganiseerde tegenbetoging. “Links beweert tegen racisme en fascisme te zijn, maar ze betogen wel tegen een stille mars die racisme aankaart”, aldus Ward Vercaemer, voorzitter van NSV Gent. “Het gaat hier om blanke boeren die uitgemoord worden omwille van hun afkomst. Maakt het voor links zelfs nog uit waarvoor we iets organiseren?”

Foto: Facebook. Links betoogt tegen stille mars voor blanke boeren Zuid-Afrika
Foto: Facebook. Links betoogt tegen stille mars voor blanke boeren Zuid-Afrika
https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/