De traditionele televisiesector is in crisis. Sinds het opkomen van het internet en digitale ‘content’-aanbieders zoals Netflix wordt minder en minder klassieke televisie gekeken. En wanneer dat nog gebeurd, spoelen heel veel kijkers gewoon door. Daardoor drogen reclame-inkomsten op. Maar Mediaminister Sven Gatz (Open Vld) wil dit oplossen als de sector zelf geen oplossing kan vinden. Gatz zou simpelweg het doorspoelen verbieden. Dat weet Het Laatste Nieuws.

Wie dacht dat Open Vld in alle gevallen een lans breekt voor zo weinig mogelijk overheidsinterventie, is eraan voor de moeite. Gatz wil namelijk het doorspoelen van reclame tijdens televisie-uitzendingen verbieden als de tv-zenders en distributeurs zelf geen oplossing vinden voor de groeiende crisis in televisieland. Uitgesteld kijken, waarbij televisieconsumenten gewoon later een uitzending bekijken en vervolgens de reclamestukken doorspoelen, zorgt ervoor dat de inkomsten uit reclame verkleinen.

Uitgesteld kijken wordt afgesteld inkomen

Reeds een kwart van het klassieke televisie kijken gebeurt al uitgesteld. Commerciële zenders – de VRT zendt namelijk geen reclame uit, louter ‘boodschappen van algemeen nut’ – zitten met de handen in het haar. De grote spelers die de distributiemarkt domineren, Telenet en Proximus, zoeken al sinds vorig jaar naar een oplossing, maar deze blijft uit.

Dus Gatz overweegt dan maar een verbod op reclame doorspoelen. “Als het moet om een gezond medialandschap te behouden, dan zal ik dat doen. Dan zitten we weer voor een paar jaar goed”, aldus Gatz in Het Laatste Nieuws. Bij uitgesteld kijken zou de kijker echter wel kortere reclameblokken krijgen. Bij de zenders van Medialaan – VTM, CAZ, Vitaya en Q2 – kan je nu al niet langer reclame doorspoelen bij opgevraagde programma’s. Het mediabedrijf staat niet weigerachtig tegenover het idee van Gatz.

Netflix kaapt jonge kijkers

De klassieke televisiesector staat echter niet alleen onder druk van kijkers die reclame doorspoelen. Ook bepaalde technologische innovaties zorgen ervoor dat kijkers, voor minder geld, hun aanbod nu helemaal zelf kunnen samenstellen. Dit dus zonder de tussenkomst van een zender die de keuzes maakt. Zo is er bijvoorbeeld Netflix. Dat is een online dienst die, voor slechts 10 euro per maand, mensen zoveel series en films men wil laat ‘streamen’ op hun PC (of op hun ‘smart TV’). En dat zonder reclame. Ook Amazon heeft een dergelijke dienst.

Gatz, die voorlopig in het Amerikaanse Californië verblijft om verschillende ‘Silicon Valley’-bedrijven te bezoeken, deed ook reeds mediagigant Netflix aan. En ook daar stelde Gatz een opvallende maatregel voor. Netflix hoort volgens Gatz te gaan investeren in lokale fictiereeksen van bij ons. Momenteel kunnen Netflix-kijkers reeds de Vlaamse reeks Tabula Rasa bekijken op hun account.