De rijkste Belgische families hebben maar liefst 48 miljard euro geparkeerd op rekeningen van postbusbedrijven in Luxemburg. Dat wisten De Tijd en Le Soir te weten te komen. Bij de namen ook Belgisch oud-premier Yves Leterme (CD&V), tot 2014 OESO-kopman. De economische organisatie van de 35 rijkste landen bindt nochtans de strijd aan met belastingontwijkende constructies.

Luxemburg is al langer een bekend fiscaal oord voor vermogende mensen die belastingen in België willen ontwijken. Na LuxLeaks werd een en ander duidelijk over de deals die heel wat Belgische bedrijver er sloten. De Tijd en Le Soir doken echter onlangs in het Luxemburgse bedrijvenregister om na te gaan welke Belgen er geld hebben staan. Wat blijkt? Acht op de tien rijkste zakenfamilies in België hebben fiscale constructies in Luxemburg. 56 procent van hen gebruikt daarvoor enkel een postbusvennootschap. Dat is een bedrijf dat in feite louter op papier is ingetekend, maar geen echte activiteiten uitvoert, geen personeel heeft enzoverder.

Illegaal?

Of de constructies, die vooral gebruikt worden om dividenden en meerwaarden af te schermen van belastingen, is nog niet duidelijk. Het is enkel legaal, als de constructies daadwerkelijk vanuit Luxemburg bestuurd worden. De fiscus heeft evenwel de bewijslast en het tegendeel aantonen is niet eenvoudig.

Belangrijke namen die opduiken op de lijst van De Tijd en Le Soir: de groep Vandemoortele, Katoen Natie van Fernand Huts, oud-VOKA-voorzitter Urbain Vandeurzen, de AB InBev-families, de zakenfamilies Bostoen… en Yves Leterme, Belgisch oud-premier voor CD&V en adjunct-secretaris-generaal van OESO van 2012 tot 2014. Vandaag staat hij in voor de financiële controle van voetbalorgaan UEFA. Maar Leterme was vanaf 2014 blijkbaar ook bestuurder bij het Luxemburgse postbusbedrijf Tele Columbus Holdings. Dat bedrijf had banden met het Duits kabelbedrijf Tele Columbus AG waar Leterme in dezelfde periode aandeelhouder en bestuurder werd. Het Luxemburgse Tele Columbus werd echter anderhalf jaar geleden opgedoekt.

(Lees verder onder de tweet/foto.)

Leterme: “Er is een Belgische fiscale ruling gesloten”

Het is opvallend dat Letermes naam opduikt, want OESO spande in het recente verleden nog de strijd aan met internationale belastingconstructies. Het actieplan BEPS van OESO moest afrekenen met ‘hybride constructies’ (financieringsinstrumenten die door de verschillende wetgevingen van meerdere landen dubbele niet-belasting genieten) en ‘special purpose vehicles’ (bedrijven die voor slechts één constructie worden opgericht).

“De Luxemburgse vennootschap was de houdstermaatschappij voor de overgang naar het nu beursgenoteerde Tele Columbus AG. Ik ben nog enkel daar bestuurder. De rest is ontbonden, als ik het goed voorheb”, vertelt Leterme aan De Tijd. Verder ziet Leterme niets fout in wat hij gedaan heeft. In 2016 is immers ook een Belgische fiscale ruling (een specifiek oordeel toegepast op één casus door de FOD Financiën) gesloten over Letermes “aandeel in de redding van Tele Columbus”.