“Welke beroepen zijn zware beroepen?”, dat is de vraag waar de regering-Michel zich dezer dagen over buigt. Het plan: door met criteria te werken zorgt men ervoor dat men niet hele beroepsgroepen zonder onderscheid vroeger op pensioen laat gaan. Hier is echter ook kritiek op. Zo zetten de vakbonden alles op alles om een job in het onderwijs als zwaar beroep te laten erkennen.

Volgens het huidige voorstel moet een zwaar beroep minstens aan één van deze drie criteria voldoen: onveilig werk, onregelmatige uren of fysiek zwaar werk. Stress daarentegen is volgens de regering slechts een “verzwarend element” dat in rekening moet worden gebracht. Met andere woorden: een stresserende baan is niet voldoende om vroeger op pensioen te gaan.

Als men strikt aan deze criteria blijft vasthouden zijn alleen de kleuterjuffen zeker van een erkenning als zwaar beroep. Het overige onderwijzend personeel voldoet immers niet aan één van deze drie criteria. Hier kunnen de vakbonden zich geenszins in vinden. “Voor de politiek is dit een budgettaire kwestie. Maar voor ons primeert het welzijn van de leerkrachten”, stelt Marnix Heyndrickx van het VSOA Onderwijs tegenover De Morgen. “Hoe zou je dat ook moeten gaan trancheren? Een leraar in een gemeenteschooltje in het bronsgroen eikenhout wordt ook minder belast dan eentje in een concentratieschool in de stad. Maar dat onderscheid maken, is onbegonnen werk.” 

Onvoorspelbaarheid en stress

Ook Martin Valcke, professor Onderwijskunde aan de UGent, laat aan De Morgen weten dat er geen twijfel over kan bestaan dat het onderwijzend personeel een ‘zwaar beroep’ heeft. “Men onderschat enorm de onvoorspelbaarheid van die job en de stress die dat teweegbrengt”, stelt hij. Ook het M-decreeet en de zorg voor anderstalige leerlingen verhogen de werkdruk.

Er speelt volgens professor Ambtenarenrecht Ria Janvier (Universiteit Antwerpen) nog een ander element mee, namelijk het aantrekkelijk maken van het beroep. “We willen toch niet dat onze kinderen opgeleid worden door de kneusjes van dienst?”, citeert De Morgen haar.

“Onaanvaardbaar”

De vakbonden klinken echter vastberaden. Een leerkracht niet erkennen als zwaar beroep, wat resulteert in een pensioenvermindering, is “onaanvaardbaar” voor Marianne Coopman van de christelijke onderwijscentrale COC. Mocht het echter zo zijn dat de leerkrachten niet worden erkend als zwaar beroep, dan volgen er acties.